HRA: Sprovesti proceduru bezbjednosne provjere članova Komisije

NVO apeluju na Markovića, Vučinića i Peruničića da omoguće da se ova procedura sprovede u najkraćem mogućem roku imajući u vidu ozbiljan zastoj u radu Komisije koju je osnovala Vlada, u gorućem javnom interesu preispitivanja istraga napada na novinare i imovinu medija
57 pregleda 0 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 10.02.2017. 17:11h

Nevladine organizacije uputile su pismo predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću, direktoru Direkcije za zaštitu tajnih podataka Savu Vučiniću i direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejanu Peruničiću, kojim se apeluje na njih da obezbijede da se hitno sprovede procedura bezbjednosne provjere članova i članice Komisije za praćenje istraga napada na novinare, Dalibora Tomovića, Duška Vukovića, Marijane Camović, Veselina Rackovića i Ranka Vujovića i odluči o izdavanju dozvole za pristup tajnim podacima pod oznakom strogo tajno, da bi Komisija mogla da počne sa radom u punom kapacitetu.

Iz HRA su saopštili da im je Vučinić najavio da će odgovor dobiti najkasnije u ponedjeljak.

"Naime, prolazi i peti mjesec od osnivanja Komisije, a da polovina njenih članova nema dozvolu za pristup tajnim podacima, što ih potpuno onemogućava da pristupe sobi sa svim spisima predmeta za rad Komisije, među kojima su i spisi sa takvom oznakom. Štaviše, procedura bezbjednosne provjere, koja po zakonu može da traje najviše 180 dana, pokrenuta je tek prije nekoliko dana za dva člana i članicu Komisije, umjesto da je to učinjeno odmah 10. oktobra 2016. godine kada su članovi i članica Komisije uputili zahtjev za dobijanje dozvole za pristup tajnim podacima, navodi se u pismu.

NVO apeluju na Markovića, Vučinića i Peruničića da omoguće da se ova procedura sprovede u najkraćem mogućem roku imajući u vidu ozbiljan zastoj u radu Komisije koju je osnovala Vlada, u gorućem javnom interesu preispitivanja istraga napada na novinare i imovinu medija.

"Ukazujemo i na to da bar 400 osoba u Crnoj Gori ima pristup tajnim podacima bez prethodno obavljene bezbjednosne procjene, zbog toga što se nalaze na javnim funkcijama (poslanici - članovi skupštinskih odbora, sudije, tužioci, potpredsjednici Vlade, neki ministri, predsjednik i članovi Senata Državne revizorske institucije, Ombudsman itd), u skladu sa članom 26 Zakona o tajnosti podataka, Sl. list CG. br. 14/2008, 76/2009, 41/2010, 40/2011, 38/2012, 44/2012, 14/2013 i 18/2014 i 48/2015", navodi se u pismu.

Bonus video: