Centar za autizam još nije osnovan, ministarstvo zdravlja ćuti

"Na početku sljedeće godine možemo računati na početak zvaničnog rada centra ili institucije koja će se zvati Centar za autizamREZ Cenar za autizam nisu kreveti, nisu zgrade, nisu prozori sa rešetkama, to su programske aktivnosti koje se odvijaju pod patronatom i pod vođstvom jednog tima", naveo je Kavarić
99 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Kavarić, Foto: TV Vijesti
Nebojša Kavarić, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 09.02.2017. 19:20h

Najavljenog Centra za autizam, za kojim odavno postoji potreba, u Crnoj Gori i dalje nema. Tatjana Selhanović, majka mladica sa autizmom kaže da roditelji predugo čekaju.

"Ovo je trebalo da se desi mnogo ranije, da se poštovao Ustav, da sva djeca imaju pravo na liječenje i na školovanje REZ Imam kopije kod sebe prije više od deset godina inicijative za otvaranje Centra za autizam, nikakvog odgovora nije bilo, jednostavno, kod nas je to tradicija da se svaki problem gura pod tepih dok ne eksplodira", kaže Selhanović.

U julu prošle godine usvojene su izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima je predviđen rok od šest mjeseci da se osnuje ta ustanova. Iz Ministarstva zdravlja na čijem čelu je bio Budmir Šegrt, krajem prosle godine su nas uvjeravali da će Centar za autizam od januara početi da radi. Koordinator programa otvaranja Centra, Nebojša Kavarić, koji je i direktor podgoričkog Doma zdravlja, tada je objasnio I kako je sve zamisljeno

"Na početku sljedeće godine možemo računati na početak zvaničnog rada centra ili institucije koja će se zvati Centar za autizamREZ Cenar za autizam nisu kreveti, nisu zgrade, nisu prozori sa rešetkama, to su programske aktivnosti koje se odvijaju pod patronatom i pod vođstvom jednog tima", naveo je Kavarić.

Iako smo cekali dva dana ,Iz Ministarstva zdravlja na čijem je čelu sada Kenan Hrapović, nisu odgovorili na pitanje zašto kasni početak rada Centra. Kavarić nam je kratko kazao da u sedam regionalnih Domova zdravlja već rade Centri za djecu sa posebnim potrebama. Ti Centri su dobra osnova za budući koordinisani rad i kao podrška radu budućeg Centra za autizam. Roditelji medjutim pozivaju na poštovanje propisa I ispunjavanje obecanja

"Zakon obavezuje na to, tu nema priče 'oće neće, to mora, ako neko nije u situaciji da obećano odradi, završi do kraja, neka se pomjeri, znate, jer svaka inicijativa ima svoj razvoj, na kraju da vidimo rezultate", navela je Selhanović.

U svakom slučaju, djeci sa problemima autizma potrebni su brojni sadržaji i velika pažnja, ne samo ljekara, već cijelog društva.

"Roditelji rade, babe i djedovi rade, vi morate da imate mjesto, ne da ostavite dijete, nego da se sa njim radi REZ Oni su kao ptice lepršavi, njima treba ogroman prostor, da su u prirodi, jer ta energija mora da se troši, ne možete da pravite robota REZ Moraju se ispoštovati standardi, jer ako bude nešto na brzinu, sve što je brzo to je i kuso, što kažu, najskuplja su loša rješenja", zaključila je Selhanović.

Prema ranijim predlozima, bilo je predviđeno da budući centar bude organizovan po uzoru na sličan centar u Sloveniji i da pokriva medicinski i socijalni tretman korisnika. Planirano je da u centru radi tim stalno zaposlenih stručnjaka iz oblasti medicine, obrazovanja, pedagogije i psihologije.

Bonus video: