Ombudsman: Država i lokalna samouprava da se posvete rješavanju problema pasa lutalica

"Zaštitnik je uputio preporuku školi i Opštini Tivat od koje je zatraženo da preduzme posebne mjere na uklanjanju - hvatanju i zbrinjavanju pasa lutalica na javnim površinama", navodi se u saopštenju
1 komentar(a)
pas napad Tivat, Foto: Siniša Luković
pas napad Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.02.2017. 12:11h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda (ombudsman) pozvao je nadležne državne i organe lokalnih samouprava da se efikasnije i odgovornije posvete rješavanju problema u vezi sa psima lutalicama, kao i da rigoroznije i temeljnije kontrolišu uslove pod kojima se drže kućni ljubimci.

Kako su kazali iz institucije ombudsmana, posebno treba obratiti pažnju na način koji se sa njima postupa i o njima stara na javnim površinama.

Na tivatskom šetalištu Pine pas je napao dvogodišnje dijete i njegovu majku a usmrtio manjeg psa.

"Taj događaj s pravom je uznemirio građane i ponovo aktuelizovao priču o uslovima pod kojima se drže kućni ljubimci, ali i odgovornosti, kako njihovih vlasnika za nemile događaje tako i nadležnih inspekcijskih službi", piše u saopštenju.

Naveli su da je opasna i haotična situacija koju je krvoločni pas stvorio u kratkom roku podsjetila na slične događaje i iz drugih opština, jer gotovo da nema grada u kom ovaj problem nije prepoznat.

"Zbog toga Zaštitnik poziva nadležne državne organe ali i organe lokalnih samouprava da se efikasnije i odgovornije posvete rješavanju problema u vezi sa psima lutalicama ali i da rigoroznije i temeljnije kontrolišu uslove pod kojima se drže kućni ljubimci, a posebno način na koji se sa njima postupa i o njima stara na javnim površinama", kazali su iz Institucije.

Oni su podsjetili da su nedavno pokrenuli postupak po sopstvenoj inicijativi u tivatskoj Opštini, zbog napada psa na dijete, takođe na javnom mjestu, u osnovnoj školi.

"Zaštitnik je uputio preporuku školi i Opštini Tivat od koje je zatraženo da preduzme posebne mjere na uklanjanju - hvatanju i zbrinjavanju pasa lutalica na javnim površinama", navodi se u saopštenju.

Ranije su zbog napada psa u Beranama dali preporuku toj Opštini.

"Međutim svjesni smo da problem postoji i u drugim lokalnim sredinama ali da se nažalost aktuelizuje samo u ovakvim nemilim slučajevima", kazali su iz institucije Zaštitnika.

Dodali su da su svjesni da se pojedinačnim preporukama, apelima i sporadičnim aktuelizovanjem ovog pitanja, problem suštinski ne rješava.

"S tim u vezi Zaštitnik podržava apel nevladinih organizacija "sPas", "Ruka-šapi" i udruženje "Prijatelji životinja" Podgorice, koji smatraju da je potrebno izmijeniti i dopuniti Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja i raditi na njegovoj boljoj primjeni, kako bi se neodgovornom vlasništvu i kršenju Zakona stalo na put", poručio je Zaštitnik.

Oni su se priključili apelu upućenom građanima da prijave slučajeve neodgovornog vlasništva, zanemarivanja i zlostavljanja životinja, kako bi nadležne institucije mogle da preduzmu potrebne korake.

"Svi aktuelni problemi na koje su ukazali iz ovih organizacija, kao i okolnosti koje smo svakodnevno u prilici da vidimo-manje ili veće grupe pasa lutalica, opasni psi koje vlasnici ne vode na povodcu ili im ne stavljaju zaštitne korpe, navode na potrebu što hitnijeg sistemskog odgovora na ova otvorena pitanja, kako bi se njima sve više bavili preventivno, a ne post festum", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: