Mladi Rožajac zna sve glavne gradove

Svakodnevno je provjeravao svoje znanje propitujući mnogo starije od sebe, od kojih, tvrdi, nerijetko nije mogao dobiti tačan odgovor
167 pregleda 38 komentar(a)
Marinko Radević, Damir Camić, Foto: Privatna arhiva
Marinko Radević, Damir Camić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.02.2017. 19:05h

Petnaestogodišnji Damir Z. Camić zna glavne gradove i osnovne karakteristike svih 196 država svijeta.

Za “Vijesti” priča da su mu u učenju pomogli ujak, moderna tehnologija, karta svijeta i globus.

“Nijedan dio svijeta nije ostao neistražen. Znam svih 196 država svijeta, njihove glavne gradove, na kom kontinentu se nalaze i druge osnovne podatke”.

Kaže da je znanjem često zbunjivao i profesore geografije i impresionira sagovornike.

“Prvi album sa slikama gradova dobio sam još dok sam bio u vrtiću. Imao sam pet godina i interesovalo me je kojim državama pripadaju ti gradovi. Čim sam naučio slova, počeo sam da istražujem, učio sam imena država i njihove glavne gradove“.

Svakodnevno je provjeravao svoje znanje propitujući mnogo starije od sebe, od kojih, tvrdi, nerijetko nije mogao dobiti tačan odgovor.

Kaže da je geografiju naročito zavolio zahvaljujući profesoru Marinku Radeviću koji mu je bio i idol.

Radević je Damiru predavao četiri godine i kaže da još nije sreo kolegu koji zna glavne gradove svih država svijeta.

“A Damir ne samo da ih zna, on umije u svakom trenutku na karti da pokaže gdje se nalaze, što je prava rijetkost. On je jedno izuzetno inteligentno i vaspitano dijete, u mnogome je prerastao svoju generaciju. Tako se i iz geografije uvijek isticao i pokazivao mnogo veće interesovanje od vršnjaka“.

Damir kaže da bi najviše volio da obiđe Island koji je prvi priznao Crnu Goru nakon obnove nezavisnosti.

“Smatram da je ta zemlja u mnogo čemu slična Crnoj Gori. Volio bih da upoznam i Englesku kao zemlju uzorne demokratije, te Egipat, postojbinu drevnih spomenika“.

Ne rušite gradove i ne ubijajte djecu u besmislenim ratovima

Damir ističe da mu je jako neprijatno kada se gradovi i države ruše “u besmislenim ratovima”, u kojima stradaju i njegovi vršnjaci.

“Apelujem na sve ljude svijeta da prestanu uništavati ono što se vjekovima gradilo. Ne ubijajte djecu, omogućite mojoj generaciji i onima koji će doći da upoznamo sve države svijeta i gradimo svijet bez mržnje, u kojem će među ljudima biti više ljubavi. Ne uništavajte Damask, Tripoli, Islambad, Kigali, Bagdad, Aman, Abuju i druge“, kazao je petnaestogodišnji Rožajac.

Bonus video: