Grupa NVO traže sastanak sa Hrapovićem zbog nestašice ljekova

Iz NVO su podsjetili da se od kraja januara do polovine aprila 2015, tokom prošle godine i u februaru ove, javljao problem u redovnom snabdijevanju anti-retrovirusnim ljekovima koji služe za tretiranje HIV infekcije
4 komentar(a)
tablete, ljekovi, Foto: Shutterstock
tablete, ljekovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.02.2017. 16:13h

Grupa nevladinih organizacija (NVO) zatražila je sastanak sa ministrom zdravlja Kenana Hrapovića u cilju rješavanja problema nestašice ljekova za osobe koje žive sa HIV-om i unaprjeđenja zdravstvene zaštite te populacije. U pismu, koje su Hrapoviću danas uputili predstavnici Crnogorske HIV fondacije, Juventasa, Cazasa i Kvir Montenegra, navodi se da je situacija u kojoj se već duži period nalaze osobe koje žive sa HIV-om nepovoljna, i da je direktno vezana sa određenim odlukama institucija zadravstvene zaštite. „U Crnoj Gori je poslednje dvije godine najmanje četiri puta došlo do nestašice ljekova koji služe za tretiranje HIV infekcije. Došlo je do pada kvaliteta u ionako nedovoljnom obimu usluga za osobe koje žive sa HIV-om, ali i do značajnog porasta novodijagnostifikovanih - 37 tokom prošle godine“, kaže se u pismu. Iz tih NVO su podsjetili da se od kraja januara do polovine aprila 2015, tokom prošle godine i u februaru ove, javljao problem u redovnom snabdijevanju anti-retrovirusnim ljekovima koji služe za tretiranje HIV infekcije, i da taj problem nije zabilježen u periodu 2010-2014. U pismu se navodi da se, u cilju rješavanja nastale situacije, Crnogorska HIV fondacija više puta obraćala Nacionalnoj komisiji za HIV pri Ministarstvu zdravlja. „Održano je više sastanaka, podnijeto više inicijativa, i traženo da se hitno definiše i omogući kontinuirana nabavka ove terapije koja je po mnogo čemu specifična u odnosu na terapiju za druge bolesti“, posjeća se u pismu. U julu prošle godine, kako su ukazali iz NVO, stručna potkomsija pri Nacionalnoj Komsiji za HIV uputila je Ministarstvu Analizu i zahtjev za unaprjeđenje liječenja za osobe koje žive sa HIV-om, „na šta Ministarstvo ni do danas nije odgovorilo“. „Ukupan broj pacijenata sa HIV-om ove godine prevazilazi dvije stotine, a ukupan broj osoba čije se zdravstveno stanje prati na infektivnoj klinici KCCG je između 90 i 120. Oko stotinu njih je na terapiji antiretrovirusnim ljekovima“, upozorili su iz NVO. Kako su naveli, pored problema u kontinuitetu snabdijevanja ljekovima, ističu se i problemi nedovoljnog broja ljekara, izuzetno loših uslova za rad i pružanje medicinskih tretmana na Infektivnoj klinici, nedostatka psiho-socijalne podrške za osobe koje žive sa HIV-om i članove njihovih porodica. „U Klinici za infektivne bolesti, požrtvovan i brojčano nedovoljan kadar, njeguje pacijente u neuslovnoj zgradi, koja ima samo jednu ambulantu, takođe neuslovnu - nema toaleta, prijemni šalter sa čekaonicom je male površine, bez grijanja i hlađenja, sa loše zvučno izolovanim vratima između čekaonice i ambulante“, kaže se u pismu.

U Crnoj Gori, kako se navodi, ne postoji psiho-socijalna podrška osobama koje žive sa HIV-om, niti terapijsko savjetovalište pri Klinici za infektivne bolesti u Podgorici. „Zabrinutost zbog trenutne situacije dijeli i Evropska komisija u posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, gdje se navodi da osobe koje žive sa HIV-om imaju otežan pristup zdravstvenoj zastiti i da se ona mora poboljšati“, navodi se u pismu. NVO su istakle da je problem stigme i diskriminacije, prema svjedočenjima osoba koje žive sa HIV-om, posebno izražen u tretmanu medicinskih problema koji nijesu usko vezani za HIV, odnosno kod liječenja koje nije vezano za Kliniku za infektivne bolesti. „Posebno se ističe problem vezan za planiranja potpomstva i korišćenja asistiranih tehnika reprodukcije“, kaže se u pismu. NVO koje ga potpisuju zatražile su da Ministarstvo usvoji politike i izradi vodiče dobre prakse, kojim će se onemogućiti nedostatak ljekova u apotekama za tretman osoba koje žive sa HIV-om, i da se unaprijede drugi aspekti zdravstvene zaštite ove populacije. „A uzimajući u obzir Analizu i zahtjev za unaprjeđenje liječenja za osobe koje zive sa HIVom, koju je u julu prošle godine Nacionalna Komsija za HIV uputila Ministarstvu zdravlja“, dodaje se u pismu.

Bonus video: