U Urgentnom odbili da pomognu maloljetnici: Taksista odradio posao doktora

Direktor Urgentnog centra dr Nermin Abdić kazao je „Vijestima” da nikada nijesu radili zahvate zbog nakita, niti imaju mogućnosti za to
113 pregleda 39 komentar(a)
Urgentni centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Urgentni centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.02.2017. 07:05h

Šesnaestogodišnjoj tinejdžerki u Urgentnom centru u nedjelju nije ukazana medicinska pomoć, jer je radnica na šalteru kazala da nemaju makaze za rezanje prstena na ruci.

Djevojka je u Urgentni centar došla u pratnji tetke, tražeći pomoć zbog prsta koji je otekao, a prsten nije mogla da skine. Kako je kazala njena tetka, nijesu ni mogli da uđu da doktor pogleda prst.

Radnica na prijemnom kazala im je da odu kod zlatara, koji će da ukloni nakit. Prsten je kliještima ipak skinuo taksista, koji je trebalo da ih vozi do grada.

“Nedjelja je, znali smo da teško možemo da nađemo zlatara koji radi, ali smo sjeli u taksi i pitali vozača da li zna da neki radi. Kada smo mu objasnili zbog čega nam treba, rekao je sestrični da sjedne na prvo sjedište, izvadio iz alata kliješta i prekinuo prsten”, istakla je ona. Direktor Urgentnog centra dr Nermin Abdić kazao je „Vijestima” da nikada nijesu radili zahvate zbog nakita, niti imaju mogućnosti za to.

Hirurzi koje su kontaktirale „Vijesti", tvrde da pacijentu kod kojeg postoji otok i crvenilo prsta treba odmah pružiti medicinsku pomoć i ukloniti prsten. Jedan od njih pojasnio je da postoje tri metode kojima se prsten može ukloniti - pomoću rukavica, konca i presijecanjem samog prstena.

"Ukoliko Urgentni centar nema takav alat, ima ga sigurno tehnička služba Kliničkog centra. Riječ je o malo oštrijim kliještima", istakao je.

Sagovornik je kazao da se, ukoliko postoji otok i crvenilo, pristupa hitnom odstranjivanju stranog tijela koje stvara problem.

U suprotnom, tvrdi, može da dođe do prestanka proticanja krvi i javlja se odumiranje tkiva. U tom slučaju umjesto prstena mora se sjeći prst, pojasnio je sagovornik.

Bonus video: