Od iseljenja strahuje 400 porodica iz Park šume Zagorič

Mještani traže prijem kod predsjednika Vlade Duška Markovića i nadležnih institucija
52 pregleda 20 komentar(a)
mještani Park šuma Zagorič, Foto: Zoran Đurić
mještani Park šuma Zagorič, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.02.2017. 07:21h

Stotinjak mještana Park šume u Zagoriču protestovali su juče dva sata zbog presude Vrhovnog suda o oduzimanju zemljišta na kome su gradili svoje domove.

Mještani tog naselja traže prijem kod predsjednika Vlade Duška Markovića i nadležnih institucija, rekao je Vijestima” Radovan Jeremić.

On kaže da postoji oko 400 porodica kojima svakodnevno stižu presude za iseljenje što smatra nezakonitim.

"Presuda kaže da je Vrhovni sud zauzeo stav da zemljište pripada državi. Dakle, to je tzv. nepravna presuda. Zemljište nije izmjereno ili obilježeno pa je lako zaključiti da je do raspodjele došlo nezakonitim putem”, tvrdi Jeremić.

On kaže da postoje pismeni dokazi o svemu što je naveo.

Jedna od porodica iz tog naselja kojoj prijeti iseljenje je osmočlana familija Vlahović, jer treba da plate zemlju koju je država vratila porodici Stamatović, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

"U toku je spor sa Stamatovićima, kojima je vraćena zemlja, na kojoj smo napravili kuću još 1991. godine, na tadašnjem državnom zemljištu. Za februar je zakazano novo suđenje, a advokati traže da isplatimo 18.200 eura za zemlju, odnosno 520 kvadrata, ili će nam kuću dati na licitaciju”, kazao je Vladimir Vlahović.

Jeremić je naglasio da će se nezadovoljni mještani obratiti institucijama EU, nakon bezuspješnih pokušaja na lokalnom i državnom nivou.

Istakao je da nijesu dobili odgovore na žalbe koje su podnijeli Ustavnom sudu prije više od godinu. Odlukom suda 125.000 kvadratnih metara u Park šumi u Zagoriču vraćeno je porodici Vučinić, koji su bili vlasnici zemljišta prije nacionalizacije.

Bonus video: