Svaka peta DNK analiza negira očinstvo

"Upite za DNK utvrđivanje rodbinskih veza dobijamo od sudova, najčešće za utvrđivanje očinstva, mada i za druge rodbinske veze. Pojedinci koji žele da iz ličnih razloga saznaju da li postoji očinstvo između pretpostavljenog oca i djeteta, traže testiranje"
1321 pregleda 122 komentar(a)
DNK analiza, Foto: Shutterstock.com
DNK analiza, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.02.2017. 06:36h

Svaka peta DNK analiza u Crnoj Gori negira očinstvo, odnosno dokazuje da pretpostavljena osoba nije otac djeteta. To je, prema riječima direktora Poliklinike Filipović Mladena Filipovića, i statistika drugih evropskih zemalja.

Mogućnost analize, odnosno “otvaranja” humanog DNK genoma, kazao je Filipović, pruža mogućnost širokog polja korišćenja dobijenih podataka u medicini, u nauci, u sudskoj praksi, kao i za lične potrebe zainteresovanih. Filipović tvrdi i da su testovi utvrđivanja očinstva 100 odsto pouzdani.

“Upoređenjem osobenosti DNK, koji svaki pojedinac nosi, u mogućnosti smo precizno i tačno saznati rodbinke veze između zainteresovanih osoba pa čak i naše daleko porijeklo (ancestry test). DNK testiranja koje obavlja naša partnerska laboratorija DDC iz SAD-a, omogućavaju utvrđivanje veze očinstva, utvrđivanje veze djed/unuk, stric/bratanić, polubraće ili polusestara. Ovi podaci se često koriste za potrebe dokazivanja nasljeđa, za useljeničke vize u druge države kao i za direktno utvrđivanje očinstva pri sumnji u isto”, rekao je Filipović.

DNK testiranja, istakao je on, zahtijevaju veoma visoko stručno, ekspertsko znanje onih koji rade u DNK laboratoriji. Zatim laboratorija treba imati ogromnu bazu podataka i naravno treba biti sertifikovana i resertifikovana kako bi stalnim kontrolama kvaliteta rada, uvijek dobijali 100 odsto tačne rezultate. Usluge laboratorije ne koriste samo pojedinci, već i vlade zemalja za imigrantske poslove, sudovi, policija …

U Crnoj Gori ne postoje uslovi, pa se analize rade u laboratoriji u USA, a Poliklinika Filipović od 2014. godine ima ugovor sa jednom od najvećih i napoznatijih svjetskih laboratorija DDC (DNA Diagnostic Center koji svoje centrale ima u državi Ohajo i Londonu).

“Upite za DNK utvrđivanje rodbinskih veza dobijamo od sudova, najčešće za utvrđivanje očinstva, mada i za druge rodbinske veze. Takođe, pojedinci koji žele da iz ličnih razloga saznaju da li postoji očinstvo između pretpostavljenog oca i djeteta, traže ovo testiranje. Imali smo upite i od ambasada, kada testiramo dijete i oca, da bi dijete po tom osnovu dobilo vizu za ulazak zemlju u kojoj živi otac. Osim ovoga smo radili testiranje, opet za potrebe ambasada, da bi se utvrdilo da li pojedine osobe koriste opojna sredstva/narkotike na osnovu čega im se odobrava ili zabranjuje ulazak u određene zemlje. Ove analize se rade iz korijena dlaka na glavi“, kazao je Filipović.

Zahtjevi za utvrđivanje očinstva dolaze podjednako iz svih krajeva Crne Gore, ali i iz regiona.

"Razlog za interesovanje je činjenica da se testiranja rade u jednoj od najpoznatijih u najpouzdanijih svjetskih laboratorija. DNK analiza za utvrđivanje očinstva se u Crnoj Gori se radi onoliko često koliko i u svim drugim zemljema, nije to nikakav ekskluzivitet niti je to nešto neobično. Kada je u pitanju utvđivanje očinstva, tu se naša statistika poklapa sa evropskim statistikama, a to je da od pet urađenih testova, jedan test pokaže nepoklapanje, to jest negira očinstvo”, rekao je Filipović.

Kada se DNK analize rade za sudske potrebe, neophodno je utvrditi identitet testiranih osoba.

"Kada se radi o ličnim potrebama, pojedinci imaju mogućnost, kao i svuda u svijetu, sami uzeti materijal pljuvačke ili brisa poslati ga na testiranje. Za maloljetne osobe tražimo saglasnost roditelja, ali nemamo obavezu utvrđivanja identiteta osoba koje se testiraju“, kazao je Filipović.

DNK analiza se najčešće radi na osnovu uzetog brisa bukalne sluzokože (unutrašnjost sluzokože usta). Bris se, istakao je Filipović, može uzeti sa bilo kog drugog materijala na kome ima ostatka pljuvačke (kašika, čaša, slamka za sok), ostataka krvi (tkanina) ili ostataka druge tjelesne tečnosti.

"Ovo, naravno, ukoliko ima dovoljno materijala za laboratorijsku analizu. Za DNK analizu se može koritiri kosa, nokti, koštana srž, kosti… ali sve to jako poskupljuje i produžava vrijeme testitranja jer zahtijeva posebne tehnike opemu koja se koristi i za forenzičke potrebe. Najjednostavnije je testiranje putem brisa. Rezultati su u laboratoriji gotovi za dva radna dana, a od trenutka testiranja, pacijenti dobiju rezultat za najčešće 7 radnih dana, a ne više od 10 dana“, rekao je Filipović.

Cijena analize od 350 do 450 eura

Cijena analize brisom bukalne sluzokože je izmedju 350 eura i 450 eura.

Filipović je kazao da se, osim uzimanja uzoraka za utvrđivanje očinstva, jedino DDC radi prenatalno utvrđivanje očinstva iz krvi majke.

"Medutim, ova analiza je značajno zahtjevnija, a samim tim i skuplja od analiza brisom bukalne sluzokože", kazao je Filipović.

On je naglasio da DDC radi i takozvani Skin test, koji je hit u svijetu, jer se na taj način može tačno i pouzdano znati šta je potrebno da se uradi kako bi se usporio proces starenja i oštećenja kože.

"Analizom DNK možete doći do mnogo podataka.DNK testiranjem za procjenu rizika od malignih oboljenja je moguće dobiti podatke o raku dojke, raku prostate, melanomu ili karcinomu debelog crijeva…", kazao je Filipović.

Bonus video: