Jočić zaboravio da je dobijao platu iz državne kase

Jočić: Ne sjećam se šta je bilo. Nijesam više predsjednik LJKCG. Penzioner sam i želim mir
12 komentar(a)
Đoko Jočić, Foto: Savo Prelević
Đoko Jočić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2017. 20:27h

Bivši predsjednik Ljekarske komore Đoko Jočić ne sjeća se da li je, na osnovu Odluke Komisije za politički sistem i unutrašnju politiku, dobijao bruto platu iz budžeta.

"Ne sjećam se šta je bilo 1996. Nijesam više predsjednik LJKCG. Penzioner sam i želim u miru da provedem penzionerske dane. Ne želim da dajem izjave sredstvima informisanja”, kazao je Jočić "Vijestima".

Jočić je u srijedu, nakon što je izabran njegov nasljednik, na konferenciji za medije izjavio da nije dobijao honorar za rad u LJKCG.

"Ja sam u LJK radio skoro 15 godina, vjerujte, bez ijednog jedinog dinara. Nikakav honorar ja od LJK nisam uzimao, što je jedinstven slučaj u komorama bilo gdje“, rekao je.

Jočić nije tada kazao koliki je budžet LJKCG, navodeći da postoje zapreke, koje onemogućuju da se finansijsko poslovanje javno ističe.

Međutim, u dokumentu koji je LJKCG uputila Ministarstvu zdravlja 2010. godine, a u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da se bruto plate predsjedniku redovno obezbjeđuju iz budžeta.

U dopisu koji je LJKCG proslijedio Klubu poslanika SNP-a vidi se da je ta institucija obavijestila nadležni Vladin resor da je za bruto plate za tri izvršioca u 2011. godini potrebno 53.354,16 eura.

"LJKCG uredno dobija sredstva iz budžeta Crne Gore za bruto plate za tri profesionalna lica (predsjednik, generalni i tehnički sekretar), na osnovu Odluke Komisije za politički sistem i unutrašnju politiku Vlade Crne Gore, od 05.06.1996.”, piše u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Jočić prije dva dana nije želio da pojasni “Vijestima” da li je zaista radio bez nadokande 15 godina ili je platu, kako je navedeno u dopisu, dobijao iz budžeta.

Statutom Komore je propisano da ona novac dobija iz državnog budžeta, članarine, poklona, legata i drugih izvora. Nigdje u Statutu ne piše da je finansijski izvještaj tajan.

Član Savjeta Agencije za slobodan pristup informacijama Radenko Lacmanović rekao je da su državni organi i oni koji se finansiraju iz budžeta dužni da podatke o trošenju novca javno objave.

"Prvostepeni organi određen broj informacija od javnog značaja, a prije svega ugovore ili informacije o načinu trošenja budžeta proglašavaju stepenom tajnosti,” rekao je on "Vijestima".

Rad LJKCG, na čijem je čelu Jočić bio dvije decenije, ocijenjen je u javnosti kao pasivan i netransparentan. Ljekari su se često žalili što podaci o finansijama LJKCG nijesu dostupni javnosti, uprkos tome što za članstvo izdvajaju nekoliko eura mjesečno.

U Planu za budžetska sredstva za 2011. godinu, upućenom Ministarstvu zdravlja, stoji da će rashodi te institucije u toj godini da budu oko 111.000 eura.

Sindikat doktora medicije: Zašto je tražio novac?

Iz Sindikata doktora medicine (SDM) poručili su da je nejasna Jočićeva konstatacija da radi bez nadokande, s obzirom na dokument LJKCG, koji je proslijeđen skupštinskom odboru u junu 2010.

"Ostaje nejasno zašto je Jočić tražio sredstva iz budžeta za zaradu predsjednika, kad već, kako tvrdi, radi bez nadoknade", izjavila je predsjednica SDM-a Milena Popović Samardžić.

Bonus video: