Herceg Novi i Praznik mimoze u magazinu Elevate

Do sada je o ovogodišnjem Prazniku mimoze, čije je otvaranje zakazano za petak, objavljeno preko 65 tekstova, radijskih i TV priloga u zemlji i regionu
126 pregleda 0 komentar(a)
Praznik mimoze, Elevate, Foto: Air Serbia
Praznik mimoze, Elevate, Foto: Air Serbia
Ažurirano: 01.02.2017. 14:50h

U februarskom izdanju magazina Elevate koje izdaje kompanija Air Serbia na tri stane obajavljen je članak na srpskom i engleskom jeziku pod naslovom Praznik mimoze u Herceg Novom – Karneval sunca rođen u polarnoj noći.

„Avioni Air Serbia saobraćaju na preko 30 destinacija u Evropi i Bliskom Istoku, a imaju i direktan let za Njujork, pa je za očekivati da veliki broj ljudi pročita članak, što je reklama i poziv da se posjeti Praznik mimoze, ali i naš grad,“ ističe Ana Stanišić v.d. direktorica lokalne TO koja je i inicirala ovu priču u sklopu promocije cvijetne fešte.

Do sada je o ovogodišnjem Prazniku mimoze, čije je otvaranje zakazano za petak, objavljeno preko 65 tekstova, radijskih i TV priloga u zemlji i regionu.

„Početak januara protiče u Boki u igri tišini, mora i sunca, a već u februaru stižu maškare, feštađuni i fešte od ribe i vina“, ovako se u magazinu najavljuje Praznik mimoze.

„Karavan neimara je stigao na to parče obale prvi put u 14.veku. Poslao ih je bosanski kralj Tvrtko Prvi da sagrade luku u kojoj će trgovati solju. Legenda kaže da su neimari na tlu današnjeg Herceg Novog spazili predivan cvijet i da su zidali pored njega pazeći da mu nijedna latica ne otpadne. U gradu, nekoliko vjekova kasnije, zahvaljujući pomorcima i odličnoj mikroklimi, uspijeva više od 200 vrsta cvijeća iz svih krajeva svijeta, među njima i žuto–zlatni Acacia dealbata, poznatiji kao mimoza."

Dalje se navodi da je ideja o Prazniku mimoze, kao karnevalskoj svečanosti, nastala jedne polarne noći u Norveškoj 1967 godine, kada je u toj skandinavskoj zemlji u posjeti bio tadašnji gradonačelnik Herceg Novog Petar Stijepčić sa saradnicima i grupom beogradskih novinara. Iz čežnje sa toplotom i suncem juga, ali i željom da turisti u većem broju i zimi posjećuju Herceg Novi, rodio se Praznik mimoze.

„Tako je februar postao mesec maškara, feštađuna i fešti od ribe i vina praćenih berbom mimoze i raznolikim kulturnim i sportskim događajima“. U članku se navodi da Karavan Praznika mimoze obišao Jugoslaviju i regionu, a da su na svetkovinu u čast mimoze dolazili gosti iz svih krajeva nekadašnje zajedničke države, ali i Njemci, Norvežani, Austrijanci, Holanđani,...Finale svakog Praznika mimoze je spaljivanje karnevala. Njihova imena (Vlastoljub Dangubić, Životije Bijedić...) i grijesi koji im se pripisuju uvijek su zgodan način da se mještani sprdaju s vlastima koje dijele lažna obećanja, kao i da se nasmiju samima sebi što sve to trpe. Samo suđenje, prava pozorišna predstava sa tužiocem, braniocem i sudijom, mješavina je duboko usađenog primorskog talenta za „škerce“ .Tekst završava konstatcijom da se suđenjem Karnevalu „zatvara jedan krug života grada i otvara nova stranica, puna lijepog i ružnog, na čijem kraju će krivca uvijek stići pravedna kazna, a mještani osjetiti kratko, prolazno olakšanje“.

Bonus video: