Mihailo pozvao državnog tužoca da podigne optužnicu protiv čelnika MCP

"Oni kriminalnim i obavještajnim metodama, raspiruju panslovensku i velikosrpsku ideologiju, koja kod prostoga svijeta podstiče romantičarska panslavistička i panpravoslavna osjećanja. Namjera im je da cijelu državu instrumentalizuju u interesu centara moći s ušća Save u Dunav", ocijenio je Mihailo
170 pregleda 62 komentar(a)
Mihailo Dedeić, Foto: Boris Pejović
Mihailo Dedeić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.02.2017. 12:42h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, Mihailo, pozvao je državnog tužioca da podigne optužnicu protiv čelnika Mitropolije crnogorsko-primorske, i kao prvooptužene, izvede ih na sud kao organizatore pokušaja izazivanja oružanih sukoba, i nasilnog preuzimanja vlasti u oktobru prošle godine.

Prema njegovim riječima, pokušaj dijela opozicije da tokom izbora prošle godine, nasiljem slomi državu,i spriječi njeno pristupanje NATO-u i Evropskoj uniji, propao je, a vinovnici su predmet istrage Državnog tužilaštva.

"Ali organizatori i finansijeri iz cetinjske filijale Beogradske patrijaršije koji se koriste velikosrpskim političkim partijama, kao instrumentima za dovođenje zemlje u kolonijalni položaj nisu predmet istrage", kazao je Mihailo.

On je pozvao državnog tužioca da digne optužnicu protiv čelnika cetinjske filijale beogradske patrijaršije,

"I kao prvooptužene, izvede ih na sud kao inspiratore, inicijatore i organizatore pokušaja izazivanja oružanih sukoba, i nasilnog preuzimanja vlasti u korist stranih sila", poručio je mitropolit.

On je naveo da Crna Gora za koju se beogradski popovi zalažu ima jasne obrise beogradske kolonije.

"Oni kriminalnim i obavještajnim metodama, raspiruju panslovensku i velikosrpsku ideologiju, koja kod prostoga svijeta podstiče romantičarska panslavistička i panpravoslavna osjećanja. Namjera im je da cijelu državu instrumentalizuju u interesu centara moći s ušća Save u Dunav", ocijenio je mitropolit.

To, kako je naveo, rade isti oni koji su devedesetih godina svoj identititet gradili izjavama uperenim protiv mira i ljubavi, u cilju podsticanja etničke i vjerske mržnje koja je uzrokovala ratove u Bosni i Hrvatskoj.

"Isto to danas rade u Crnoj Gori. S oltara i katedri dovode u pitanje osnovne vrijednosti evropske civilizacijei podstiču osnivanje paravojnih formacija koje nasrću na našu nezavisnost. Oni u Srbiji i Republici Srpskoj vide odlučuje činioce za reviziju državnih granica i obnovu velike Srbije na račun Crne Gore, i prizivaju njihovu umiješanje u naše unutrašnje poslove", piše u saopštenju.

On smatra da te grupe svještenika, porijeklom iz Crne Gore, podrivaju državu u korist, ne samo velikosrpskih centara moći, nego i drugih kojima je cilj propast države.

"Tako šalju jasne i prijeteće poruke ustavnom poretku, na koje tužilaštvo ostaje nijemo", ocijenio je Mihailo.

Bonus video: