Gori zdravstveni sistem od Crne Gore ima samo Rumunija

Crna Gora je među zemljama u Evropi u kojoj hronični bolesnici najduže (duže od tri sedmice) čekaju na skener
58 pregleda 28 komentar(a)
KCCG pacijenti, Foto: Arhiva Vijesti
KCCG pacijenti, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.01.2017. 06:28h

Od Crne Gore samo Rumunija ima gori zdravstveni sistem u Evropi, pokazuju podaci Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (ECHI) za 2016. godinu.

U izvještaju piše da je Crna Gora ostvarila 34 boda više u odnosu na 2015., što je dovoljno da izbjegne posljednje mjesto koje je zauzela godinu ranije.

Istraživanje se sprovodi od 2005. i predstavlja poređenje za procjenu funkcionisanja nacionalnih sistema zdravstvene zaštite u 35 zemalja.

EHCI analizira zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora, koji uključuju oblasti kao što su prava i obaviještenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lečenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

U izvještaju se navodi da Crna Gora ima samo 650.000 stanovnika, zbog čega bi reforme mogle veoma brzo da se sprovedu.

Dodaje se i da je naša država među zemljama u Evropi u kojoj hronični bolesnici najduže (duže od tri sedmice) čekaju na skener. Što se tiče prosječnog čekanja u urgentnim blokovima, Crna Gora je uz Hrvatsku jedina zemlja u Evropi u kojoj se kraće od sat vremena čeka na proceduru u slučajevima nezgoda i vanrednih okolnosti.

Crna Gora nije dostavila podatke o broju urađenih operacija katarakte, a visoko je kotirana (na devetom od 35 mjesta) po broju oboljelih od respiratornih infekcija i upale pluća.

Prema dokumentu, najbolji zdravstveni sistem u Evropi lani je, kao i 2015. godine, imala Holandija sa 927 poena. U izvještaju piše da je to jedina država koja je od 2005. godine zauzimala neko od prva tri mjesta kada je riječ o najboljim zdravstvenim sistemima.

Drugo mjesto lani je zauzela Švajcarska, a treće Norveška. Među zemljama koje su ostvarile više od 800 od maksimalnih 1000 bodova su i Belgija, Luksemburg, Njemačka, Island, Finska, Danska, Austrija i Švajcarska.

Od bivših jugoslovenskih republika, najbolje je ove godine plasirana Slovenija, koja je na 16. mjestu, slijedi Hrvatska (19), Makedonija (20). Srbija, koja je prošle godine bila na 30.mjestu, ove godine zauzela je 24. mjesto.

Iz tamošnjeg Ministarstva zdravlja je saopšteno da su ostvarili 116 bodova više u odnosu na 2015. i da su im istraživači ECHI dodijelili titulu države sa najvećim napretkom tokom prošle godine. Albanija je zauzela 32. mjesto.

Bonus video: