Bar: Najveća šteta u 21. vijeku

“Situacija je takva da i dan-danas, dok raščišćavamo i odvozimo ono što je stradalo, nailazimo na stable koja su na prvi pogled zdrava, ali koja su od udara vjetra potpuno ispucala”
88 pregleda 2 komentar(a)
Bar, Foto: Radomir Petrić
Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 28.01.2017. 18:05h

Uraganska bura koja je “tukla” barsku opštinu pet dana zaredom počev od 5. januara, pričinila je ogromnu štetu zelenom fondu - prema prvim podacima, uništeno je više od 150 stabala.

Rukovodilac Zelenila Mira Prentović kaže da je pričinjena najveća šteta od početka 21. vijeka.

“Situacija je takva da i dan-danas, dok raščišćavamo i odvozimo ono što je stradalo, nailazimo na stable koja su na prvi pogled zdrava, ali koja su od udara vjetra potpuno ispucala”.

Ona je dodala da su računali samo stabla polomljena na javnim površinama, u zoni Morskog dobra, na kompleksima Kulturnog i Sportskog centra. Kaže da još nije neutvrđeno koliko je stabala, prije svega maslina, stradalo na privatnim imanjima.

Najveća razaranja pretrpjeli su Šuma Lekovića u Šušanju, Pionirski park kod hotela “Sidro”, šumica oko “Turista”, park iza “Nimonta”…

U otklanjanju posljedica razornog vjetra, barski komunalci su radili udarnički, a koliko je posla bilo svjedoči podatak da se u prethodnih petnaest dana besprekidno dnevno odvozi najmanje pet kamiona polomljenih i odrezanih grana.

“Moram da pohvalim sve radnike našeg preduzeća, a naročito Zelenila, na velikom i nesebičnom angažmanu u saniranju pričinjene štete, na terenu su faktički cijeli dan svaki dan. Ističem da su radili i dok je trajala bura, u nenormalnim uslovima, po vjetru i hladnoći, kada nisu mogli čak ni da se zagriju”, kaže Prentovićeva.

Bonus video: