Izmjena odluke o MZ: Članove savjeta biraju tajno

Izmjenama Odluke predviđeno je da se članovi savjeta mjesnih zajednica ne biraju javnim glasanjem
51 pregleda 0 komentar(a)
Mjesne zajednice, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mjesne zajednice, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.01.2017. 16:15h

Izmjenama odluke o mjesnim zajednicama, koja je od četvrtka na petnaestodnevnoj javnoj raspravi, predviđeno je da se članovi savjeta mjesnih zajednica ne biraju javnim glasanjem kako je propisivala odluka o mjesnim zajednicama, koja je usvojena 5. februara prošle godine.

U dokumentu, koji je potpisao predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđe Suhih, navodi se da se “briše mogućnost javnog glasanja za izbor članova savjeta koja je bila propisana kao izuzetak od obaveznog tajnog glasanja, jer se time otežava postupak brojanja glasanja kao i odlučivanje u postupku po žalbi zbog povrijeđenog biračkog prava”.

Izmjenama odluke je predviđeno da se nakon člana 29 doda novi član 29, a koji propisuje pod kojim uslovima se može organizovati zbor građana na kojima se bira savjet. “U mjesnoj zajednici koja ima do 500 stanovnika potrebno je 30 odsto punoljetnih građana, a u onoj koja ima od 500 do 1.000 stanovnika potrebno je 20 odsto punoljetnih građana. U mjesnim zajednicama sa brojem stanovnika od 1.000 do 5.000 stanovnika potrebno je deset odsto punoljetnih građana, dok će u MZ koja broji preko 5.000 stanovnika biti potrebno pet odsto punoljetnih građana”, piše u dokumentu.

Odlukom je predviđeno da pravo predlaganja kandidata za izbor članova savjeta imaju građani mjesne zajednice u kojoj se sprovode izbori najkasnije u roku od 48 sati prije časa održavanja izbora.

U dokumentu se navodi da se predlog podnosi nadležnom organu u pisanoj formi, koji, shodno izmjenama, sačinjava jedinstvenu listu kandidata, a ne komisija kako je to bilo predviđeno. Izmjenama dokumenta je predviđeno da komisija ne utvrđuje listu kandidata, već da samo sprovodi izbore.

Mjesne zajednice su od 2. aprila 2016. godine bez predsjednika, jer Odluka o mjesnim zajednicama, koja je usvojena 5. februara, nije realizovana.

Centralna javna rasprava održaće se 10. februara u 12 sati u KIC-u "Budo Tomović".

Bonus video: