U 109. godini preminuo jedan od najstarijih stanovnika Crne Gore

Božov otac živio je 107 godina, a i njegova braća su doživjela duboku starost
284 pregleda 9 komentar(a)
Božo Čolović, Foto: Goran Malidžan
Božo Čolović, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.12.2018. 18:40h

Pljevljak Božo Čolović, jedan od najstarijih stanovnika Crne Gore, preminuo je juče u Pljevljima u 109. godini. Čolović je rođen na Božić 1909. i bio je osmo dijete oca Anta i majke Magde.

Božov otac živio je 107 godina, a i njegova braća su doživjela duboku starost.

Sa suprugom Darinkom imao je četvoro djece, kćerke Milenku i Nevenku i sinove Sretka i Radoja. Troje je završilo fakultete, a sin Radoje, poznati hirurg, bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i akademik je SANU.

Božo je do penzionisanja radio kao krojač. Odijela koje je šio bila su na cijeni i razlikovala su se od drugih po kvalitetu i krojačkoj vještini.

U razgovoru za Vijesti prije tri godine, na svoj 106. rođendan, Božo je kazao da nema recept za dugovječnost, ali se iz njegovih svakodnevnih navika mogao izvući neki zaključak. Bio umjeren u svemu hrani, piću, tuzi i i radosti, koje su se često smjenjivale u njegovom životu.

Svakog jutra sebi je kuvao čaj, a potom bi prevreo po čašu domaće rakije. Tek onda bi sjeo da doručkuje.

Do prije par godina sam je kosio dvorište unosio ugalj i drva, išao u prodavnicu, kod ljekara, na pijacu, a nerijetko bi sjeo za mašinu da nešto prošije. Nikome nije dozvoljavao da mu opegla košulju i pantalone, jer je smatrao da to on najbolje radi. Odijela i vješto ispeglane bijele košulje bile su njegov glavni odjevni predmeti u kući, u dvorištu ili na nekom drugom mjestu. Šešir je samo dodatno upotpunjuje njegov imidž.

Prije 17 godina umrla mu je supruga sa kojom je proveo najljepše godine života.

Bonus video: