Savjet da se ne plaši svoje moći

Savjet je odlučio da konkurs za generalnog direktora bude raspisan u ponedjeljak i traje mjesec dana. Vršilac dužnosti generalnog direktora RTCG je Andrijana Kadija, koja tu funkciju obavlja otkad je Savjet smijenio Rada Vojvodića
57 pregleda 1 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Boris Pejović
Savjet RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.01.2017. 09:32h

Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) može biti smijenjen ukoliko ne ispuni neki od zaključaka Savjeta te medijske kuće.

To je predviđeno novim Statutom Javnog servisa, koji je objavljen na sajtu RTCG.

Savjet je odlučio da konkurs za generalnog direktora bude raspisan u ponedjeljak i traje mjesec dana. Vršilac dužnosti generalnog direktora RTCG je Andrijana Kadija, koja tu funkciju obavlja otkad je Savjet smijenio Rada Vojvodića.

Savjet je juče usvojio novi Statut nakon žučne rasprave, sa sedam glasova, dok su dva bila protiv.

Protiv su bili bivši predsjednik Savjeta Ivan Mitrović i potpredsjednik Mimo Drašković.

Rada Vojvodića Savjet je smijenio, između ostalog, i zbog brojnih nesprovedenih zaključaka tog tijela.

Član Savjeta Goran Đurović kazao je da time proširuju nadležnosti budućem generalnom direktoru, za kojeg će u ponedjeljak raspisati konkurs, ali i razloge za pokretanje njegove smjene.

“Ovom Savjetu je Skupština dala moć i na vama je da li želite tu moć da koristite ili ne. Ja se ne plašim da koristim moć i malo više pritisnem generalnog kako bi upravljao onako kako mu naloži Savjet, a ne da mi radimo kako želi direktor. Ovim ćemo jasno definisati i budućem sastavu Savjeta kriterijume za smjenu direktora”, kazao je Đurović.

Drašković je kazao da Statut ne bi trebalo da sadrži nešto šta ne piše u zakonu.

“Mislim da Savjet treba da bude faktor stabilnosti, a ne nestabilnosti ove kuće. Mislim da postoji dosta banalnih zaključaka, možda i pogrešnih, koji često ne budu ostvareni. A uvijek će biti neostvarenih zaključaka Savjeta, i ovdje se uvijek može naći razlog da se pokrene smjena generalnog. To nije stabilnost”, kazao je Drašković.

Akademik Perko Vukotić pojasnio je da je svrha Statuta da razradi ono šta je propisao zakon. Predsjednik Savjeta Vladimir Pavićević kazao je da će Savjet uvijek biti ozbiljno tijelo i da je tu da procijeni u kojoj mjeri je bilo moguće ostvariti odluke ili zaključke.

Prema Statutu, Savjet takođe može naložiti generalnom direktoru u svojstvu zaključka, da smijeni direktora programske jedinice (TVCG i RCG).

Savjet je juče usvojio i finansijski plan za 2017. godinu, kojim su predviđeni, 6,65 miliona za digitalizaciju, a 11,51 milion eura za osnovne djelatnosti. Raspravljao je i o greškama koje su uočili u Informativnom programu. Iz menadžmenta su saopštili da razgovaraju sa novinarima i rade na tome da se te stvari ne ponavljaju, za šta, tvrde, treba vremena.

Bonus video: