IVP: Obustaviti izbor predsjednika Ustavnog suda, nezakonit je

Apeluju na Hamdiju Šarkinovića, koji kao najstariji sudija predsjedava sudom do izbora predsjednika, da ne sprovodi postupak izbora po nezakonitoj proceduri
1 komentar(a)
Institut za vladavinu prava, Foto: Printscreen
Institut za vladavinu prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 26.01.2017. 17:25h

Institut za vladavinu prava (IVP) podnio je zahtjev za izdavanje naredbe za obustavu izbora predsjednika Ustavnog suda, koji je u toku, jer se sprovodi po nezakonitoj proceduri, saopšteno je iz te institucije.

"Pored zahtjeva za izdavanje naredbe za obustavu izbora, IVP je podnio Ustavnom sudu i inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti jer su sudije donijele Poslovnik kojim su postupak izbora predsjednika uredile suprotno Zakonu o Ustavnom sudu. IVP podsjeća da je ovo treća neustavnost, odnosno nezakonitost koju su sudije napravile donošenjem Poslovnika Ustavnog suda, zbog čega je IVP pokrenuo dva postupka, a sada i treći", istakli su iz IVP.

Dodali su da iako Zakon o Ustavnom sudu propisuje da se izbor predsjednika sprovodi u maksimum dva kruga glasanja, sudije su Poslovnikom uvele još dodatna tri kruga glasanja.

"Na ovaj način Ustavni sud je Poslovnikom “dopisao” Zakon o Ustavnom sudu, čime je povrijedio načela vladavine prava i jedinstva pravnog poretka. Ustavni sud je učinio upravo ono što je u svojim ranijim odlukama ocjenjivao kao neustavno. Tako je 2014. Ustavni sud odlučio da je Skupština Crne Gore neustavno Poslovnikom Skupštine dopisala treći krug glasanja za izbor Vrhovnog državnog tužioca, jer je Ustav propisao samo dva kruga, da bi sada i sam učinio isto", rekli su iz IVP.

Iz IVP su kazali da kako je jedina nadležnost Ustavnog suda da štiti ustavnost i zakonitost, zabrinjavajuće je da upravo Ustavni sud krši Ustav i zakon.

"Podsjetimo, IVP je još 5. januara apelovao da se procedura izbora predsjednika sprovede prije isteka mandata dosadašnje predsjednice Desanke Lopičić, što nije učinjeno, pa je sada na čelu Ustavnog suda Hamdija Šarkinović, kao najstariji sudija. IVP napominje da je Ustavni sud 18. januara odgodio sjednicu koja je bila zakazana povodom izbora predsjednika, a da je narednu zakazao za petak, 3. februar 2017", rekli su iz IVP.

Apeluju na Hamdiju Šarkinovića, koji kao najstariji sudija predsjedava sudom do izbora predsjednika, da ne sprovodi postupak izbora po nezakonitoj proceduri.

"Konačno, IVP poziva sudije Ustavnog suda da ne učestvuju u izboru predsjednika po nezakonitoj proceduri, koju su sami propisali, već da prvo ocijene zakonitost Poslovnika, kako bi predsjednik bio izabran po slovu Ustava i zakona", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: