Demokrate: Ispitati ustavnost smanjenja naknada majkama

"Radi o stečenom pravu na doživotnu mjesečnu naknadu od 70, odnosno 40 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi godini ostvarivanja tog prava“
3 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 26.01.2017. 18:27h

Poslanici Demokratske Crne Gore podnijeli su Ustavnom sudu predlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koje se odnosi na smanjenje naknada za majke sa troje ili više djece.

Potpredsjednica Demokrata, Zdenka Popović, objasnila je da, primjenom tog Zakona, naknade za majke za troje ili više djece ne mogu biti umanjene.

"Radi o stečenom pravu na doživotnu mjesečnu naknadu od 70, odnosno 40 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi godini ostvarivanja tog prava“, pojasnila je Popović na konferenciji za medije.

Kako je kazala, svako kršenje tog prava predstavljalo bi povredu pravne sigurnosti građana zajemčene Ustavom.

Neven Gošović iz Demokratske Crne Gore naveo je da centri za socijalni rad šalju pozive majkama koje su ostvarile pravo na naknadu, radi davanja izjave u odnosu na primjenu odredaba Zakona čija će posljedica biti donošenje rješenja o umanjenju naknada.

Kako je kazao Gošović, poziv sadrži napomenu da je prisustvo obavezno i da će stranka, ako se ne odazove pozivu, snositi zakonske posljedice.

"Ovakvo postupanje centara za socijalni rad je nezakonito i odraz je ili nepoznavanja prava, ili teške zloupotrebe službenog ovlašćenja”, saopštio je Gošović.

On je poručio majkama da ne moraju odazvati pozivu, i dodao da neodazivanje ne može imati bilo kakve negativne posljedice po njih.

"Njihovo je pravo da se odazovu tom pozivu, ali i ne moraju”, naveo je Gošović.

On je rekao da bi svako umanjenje naknada predstavljalo kršenje stečenog, neotuđivog prava, kao i kršenje principa pravne sigurnosti i principa zabrane retroaktivne primjene zakona utvrđene Ustavom.

Gošović je ocijenio da efikasnost u radu nije karakteristika Ustavnog suda.

"Očekujemo da će ovaj predmet, u odnosu na druge, biti riješen u mnogo kraćem roku“, poručio je Gošović.

Bonus video: