Svetosavska akademija u Baru

Ističući pored ostalog etičnost najvećeg sprskog svetitelja “zasnovanu na hriščanskim vrijednostima”, prof. Vladušić je oslikao i ambijent i okolnosti u kojima je prvi arhiepiskop autokefalne SPC, rođen kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje I, napustio svjetovni život i zamonašio se 1192. godine
62 pregleda 7 komentar(a)
svetosavska akademija, Foto: Radomir Petrić
svetosavska akademija, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 25.01.2017. 20:21h

U sali Doma kulture “Vladimir Popović Španac” večeras je održana Svetosavska akademija u organizaciji Pravoslavne crkvene opštine Bar i Srpskog prosvjetnog društva Bar. Tradicionalnu svetosavsku besjedu kazivao je Slobodan Vladušić, docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Ističući pored ostalog etičnost najvećeg sprskog svetitelja “zasnovanu na hriščanskim vrijednostima”, prof. Vladušić je oslikao i ambijent i okolnosti u kojima je prvi arhiepiskop autokefalne SPC, rođen kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje I, napustio svjetovni život i zamonašio se 1192. godine.

Akademiju je blagosiljao paroh barski Slobodan Zeković, a u programu su nastupili polaznici škole vjeronauke za djecu iz Bara, hor „Sveti Jovan Vladimir“ pod vođstvom dirigenta prof. Maje Basarab, KUD „Sveti Jovan Vladimir“, pjevačka grupa „Darovi Svetog Jovana Vladimira“, učenice OŠ „Kekec“ iz Sutomora, te Željko Kosanić na gitarai i Jana Vukosavović na violončelu. Na kraju programa koji je vodio Milan Stojović, učesnici su otpjevali Himnu svetom Savi.

Bonus video: