Novac za NVO iz budžeta prema potrebi građana

Trenutno je nejasno, ocijenila je Novaković, po kojim pokazateljima, kriterijumima i podacima Komisija utvrđuje prioritetne oblasti
327 pregleda 4 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.01.2017. 17:34h

Rješenje, po kojem Komisija za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija Glavnog grada određuje prioritete, potrebno je hitno mijenjati, ocjenjuju iz Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

„Glavni grad je najavio izmjenu Odluke o finansiranju projekata NVO u ovoj godini i mi ćemo, između ostalog, upravo predložiti izmjene u ovoj fazi programiranja prioriteta, odnosno oblasti“, kazala je izvršna direktorica CRNVO Ana Novaković.

Komisija za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata NVO donijela je prethodnih dana odluku prema kojoj će prednost u dodjeli novca tokom godine imati projekti u vezi sa socijalnom i dječjom zaštitom, ostvarivanjem prava lica sa invaliditetom, projektima iz oblasti kulture, kao i onima koji se odnose na zaštitu životne sredine.

Trenutno je nejasno, ocijenila je Novaković, po kojim pokazateljima, kriterijumima i podacima Komisija utvrđuje prioritetne oblasti.

„Svakako, oblasti definisane ovom odlukom jesu oblasti u kojima je neophodno investiranje i rješavanje brojnih problema. Međutim, u Glavnom gradu je mnogo drugih oblasti u okviru kojih je takođe potrebno što prije ulagati u različite aktivnosti“, istakla je Novakovićeva.

Prioritetne oblasti za finansiranje projekata NVO, koje su definisane u odluci Glavnog grada, nijesu definisane u konsultacijama sa nevladinim sektorom, ni građanima.

„Zato su upravo konsultacije sa građanima i NVO u fazi planiranja, odnosno definisanja prioriteta otvoreni prostor da se ti prioriteti usklade sa potrebama i interesima građana, te da oblasti budu prioritizirane onako kako to građani smatraju“, rekla je Novaković.

Izmjene bi značile, prema pojašnjenju Novakovićeve, da je Glavni grad u obavezi da predloži prioritete nakon konsultacija sa građanima i NVO, te da oni moraju biti zasnovani na preciznim podacima, analizama i izvještajima.

Prioriteti, koje je Komisija za raspodjelu sredstava definisala u skladu sa važećom Oolukom o finansiranju projekata NVO, nisu izmijenjeni u odnosu na prošlu godinu.

Bonus video: