Sudija Gogić traži hitan izbor predsjednika Ustavnog suda

Predsjednik treba da se izabere po savjesti kako bismo se približili ciljevima ustavnih promjena, smatraju Gogić i Iličković
527 pregleda 2 komentar(a)
Milorad Gogić, Foto: Luka Zeković
Milorad Gogić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.01.2017. 10:59h

Sudija Ustavnog suda Milorad Gogić zatražio je da se što prije izabere predsjednik tog suda, upozoravajući kolege da bi dalje odlaganje dodatno negativno uticalo na povjerenje javnosti, saznaju "Vijesti".

Deset dana nakon što je predsjednici Ustavnog suda Desanki Lopičić istekao mandat, sjednica na kojoj će biti biran njen nasljednik nije zakazana.

Sudija Gogić juče je uputio pismo kolegama i predsjedavajućem, najstarijem sudiji Hamdiji Šarkinoviću, u kome ih upozorava da se već uveliko kasni i da je zbog toga to u javnosti protumačeno kao skandal.

Gogić i sudija Miodrag Iličković uglavnom izdvajaju mišljenje na sjednicama tog suda i važe za “opoziciju” ostalim kolegama, koje su okrenute vladajućoj eliti.

U pismu sudija Gogić, prema saznajima "Vijesti", podsjeća kolege da su slični problemi pratili i izbor bivše predsjednice, zbog čega nikada nije usvojen zapisnik sa te sjednice, koja je održana još prije tri godine.

U pismu se podsjeća i da je nestao tonski snimak sa sjenice Ustavnog suda koja je održana 18.januara, kada se sudije nijesu usaglasile oko toga ko će biti u komisiji koja će brojati glasove.

Sjednica je prekinuta, ali još nije zakazana nova.

Gogić poručuje kolegama da im je poznato kako se Iličković i on zalažu da se predsjednik izabere po “sopstvenoj savjesti kako bi se približili proklamovanim ciljevima ustavnih promjena i Venecijanske komisije”.

Takođe podsjeća na suštinu ustavnih promjena, kada je izmjenama najvišeg pravnog akta sudijama produžen mandat na 12 godina, dozvoljeno je samokandidovanje. Takođe je zbog nezavisnosti Ustavnog suda mandat predsjedniku skraćen ne tri godine, bez prava reizbora.

Gogić opominje sudiju Hamdiju Šarkinovića da je kao najstariji sudija, prije nego je Desanki Lopičić istekao mandat 15.januara, trebalo da zakaže sjednicu na kojoj bi se birao njen nasljednik.

Šarkinović važi za sudiju bliskog Bošnjačkoj stranci, a dok je sudija Budimir Šćepanović naklonjen DPS-u. Njih dvojica su, prema saznanjima “Vijesti”, pretendenti na mjesto predsjednika Ustavnog suda.

Na sjednici koja je održana 18.januara, Šarkinović i Šćepanović se nijesu usaglasili oko sastava komisija koje bi brojale glasove za izbor predsjednika. Obojica su imale svoje predloge, pa je postupak prolongiran.

Bonus video: