Mitrović odgovorio Đačiću: Podizvođač ste u podgoričkom kolonijalizmu

“Vlasti iz Podgorice žele i dalje da se odnose prema Pljevljima kao prema koloniji. Sve što mogu uzimaju, a ništa ne vraćaju. Tu je Đačić podizvođač u tom kolonijalnom odnosu. On sprovodi politiku pustošenja pljevaljskog kraja“
50 pregleda 4 komentar(a)
Pljevlja zagađenost, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja zagađenost, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.01.2017. 20:58h

Izvršni direktor Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović nazvao je skandaloznom nedavnu izjavu predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića da je kvalitet vazduha u tom gradu ove godine bolji nego prethodne.

On kaže da su Đačićeve izjave “očigledno usmjerene na politizaciju problema zagađenja životne sredine posebno vazduha“.

“Nije tačna tvrdnja Đačića da je vazduh ove godine bolji jer tu nema nikakvog pomaka već naprotiv situacija se pogoršala, što pokazuju i potvrđuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Ovakvu izjavu može dati samo neko ko nije dobronamjeran i kome interes i zdravlje građana Pljevalja nisu na prvom mjestu i koji želi da se dodvori vlastodržcima u Podgorici“.

Mitrović tvrdi da kratkoročne i srednjoročne mjere, koje su preduzete u cilju smanjenja zagađenja vazduha u Pljevljima, nisu dale niti će dati očekivane rezultate.

“Vlasti iz Podgorice žele i dalje da se odnose prema Pljevljima kao prema koloniji. Sve što mogu uzimaju, a ništa ne vraćaju. Tu je Đačić podizvođač u tom kolonijalnom odnosu. On sprovodi politiku pustošenja pljevaljskog kraja“.

Ekolog kaže da Đačić prećutkuje probleme koje imaju prilikom raspodjele peleta i briketa, jer su prošle godine podjelili veoma loš kvalitet i građani nisu zadovoljni sa onim što su dobili.

“Građani su jednom prevareni i ove godine je ove godine značajno je manje nego prošle godine. Sva priča oko gradnje toplane i toplifikacije grada je usmjerena na ugradnju u te poslove pojedinaca koji imaju lične interese, a boljitka nikakvog neće biti. Poznato je da su se svi prethodnici ugrađivali u poslove koji su rađeni u Pljevljima. Nije bilo nikakve izgradnje ako nije bilo njihove ugradnje. Pljevljaci su na taj način postali taoci donosioca odluke“.

Dodaje da je kvalitet vazduha postao neizdrživ i da se moraju preduzeti hitne mjere, a ne praznom pričom prolongirati problem.

“Dolazeći na čelno mjesto Đačić se obavezao se da će štiti interese građana, a kako ih on štiti najbolje vide građani Pljevalja za ove dvije i po godine. Ne možemo samo krpiti rupe i asfaltirati ulice i ne raditi ništa drugo. Nije dovoljno da se samo slika i priča da će biti bolje - mora nešto konkretno da se uradi. Građani su mnogo više očekivali od njega i ja sam više očekivao“.

Bonus video: