Hrapović: Neophodna pomoć u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti

Hrapović je kazao da je cilj Ministarstva zdravlja unaprjeđenje funkcionisanja zdravstvenog sistema, i samim tim zadovoljstvo građana zdravstvenim uslugama
0 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Boris Pejović
Kenan Hrapović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.01.2017. 11:50h

Zdravstvenom sistemu neophodna je pomoć Evropske unije (EU) u prevenciji hroničnih nezaranih bolesti, s obzirom na to da su one najčešći uzrok smrtnosti u Crnoj Gori, ocijenio je ministar zdravlja Kenan Hrapović u razgovoru sa šefom sa Delegacije EU u Podgorici, Aivom Oravom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Hrapović je čestitao Oravu imenovanje na novu funkciju i kazao da očekuje da će se dosadašnja veoma kvalitetna saradnja sa Delegacijom EU u procesu pregovora za pristupanje Crne Gore Uniji nastaviti i unaprjeđivati.

Hrapović je kazao da je cilj Ministarstva zdravlja unaprjeđenje funkcionisanja zdravstvenog sistema, i samim tim zadovoljstvo građana zdravstvenim uslugama.

On je naveo da se aktivnosti i mjere kroz poglavlja u procesu prestupnih pregovora, kojima je obuhvaćena oblast zdravstva, realizuju zadovoljavajućom dinamikom, a da bi propisi, akcioni planovi i strategije, koje je izradilo Ministarstvo, trebalo da budu realizovani u definisanim rokovima, u skladu sa preporukama Evropske komisije.

Hrapović je upoznao Orava sa novim projektima u oblasti zdravstva za koje je apliciralo Ministarstvo zdravlja, a finansiraju se iz evropskih fondova.

„On je predočio da je zdravstvenom sistemu neophodna pomoć Delegacije EU u oblasti prevencije hroničnih nezaranih bolesti, budući da su kardiovaskularne i maligne bolesti i dijabetes, najčešći uzrok obolijevanja i umiranja u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Zato je, prema riječima Hrapovića, sistem zdravstva neophodno ojačati, naročito na primarnom nivou zdravstvene zaštite, u smislu doedukacije izabranih doktora, kako bi rješavali što veći broj hroničnih nezaraznih bolesti.

Hrapović je kazao da je Ministarstvu neophodna podrška i u procesu uvođenja Evropske kartice zdravstvenog osiguranja i sprovođenju Studije izvodljivosti o uticaju njenog uvođenja na javne finansije, što je obaveza iz Pregovaračke pozicije koja bi trebalo da se realizuje kroz Projekat socijalne sigurnosti.

On je upoznao Orava i sa namjerom tog resora da realizuje projekat “Jačanje kapaciteta Ministarstva zdravlja za podršku umreženog sistema monitoringa kroz unaprjeđenje primjene informacionog sistema u oblasti supstanci ljudskog porijekla”, koji bi se finansirao iz Instrumenta za evropsku integraciju (IEI), u iznosu od 300 hiljada eura.

Svrha projekta je bolja i kvalitetnija zdravstvena zaštita i unaprjeđenje zdravlja stanovništva kroz umreženi sistem monitoringa svih nivoa zdravstvene zaštite, poštovanjem principa održivosti, stabilnosti i racionalnosti, efikasnosti i efektivnosti, kvaliteta i bezbjednosti.

"Uz podsticanje bržeg razvoja sistema izvještavanja, prikupljanja podataka i kontinuirane evidencije u oblasti supstanci ljudskog porijekla, u cilju blagovremenog reagovanja na neželjena dejstva ljekova“, kaže se u saopštenju.

Orav je, kako se navodi, izrazio očekivanje da će Crna Gora napredovati na putu pristupanja EU i naglasio da je, u tom smislu, zdravstveni sistem izuzetno značajan, jer je to osjetljiv sektor koji zahtijeva velika ulaganja i samim tim opterećenje za državni budžet.

On je podsjetio na projekte u oblasti zdravstva koji su uspješno završeni u Crnoj Gori, a finansirani su iz evropskih fondova, i iskazao spremnost Delegacije EU da pruži pomoć u realizaciji budućih projekata, koji će doprinijeti unaprjeđenju zdravstvenog sistema.

Bonus video: