Sat na hercegnovskoj Tori ponovo pokazuje vrijeme: Promijenjena baterija

Sat kula je vrijedan spomenik kulture i kao takav je pod zaštitom države. Ali ni kula ni satni mehanizam nemaju sistemsku zaštitu. Tora - Sat kula je restaurirana prije devet godina, kada je ugrađen i novi satni mehanizam, a stari je, kao muzejski eksponat, izložen u kuli
170 pregleda 3 komentar(a)
Gradski sat Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Gradski sat Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.01.2017. 15:02h

Gradski sat sa hercegnovske Tore danas od 14 i 45 ponovo pokazuje vrijeme, nakon što je u mehnizmu promijenjena baterija.

Sat kula je vrijedan spomenik kulture i kao takav je pod zaštitom države. Ali ni kula ni satni mehanizam nemaju sistemsku zaštitu. Tora - Sat kula je restaurirana prije devet godina, kada je ugrađen i novi satni mehanizam, a stari je, kao muzejski eksponat, izložen u kuli.

Sa postavljanje novog satnog mehanizma aktivirano je i zvono koje je izliveno u livnici braće Di Poli u Trstu 1858. godine, i koji otkucava jedanput na pet minuta da punog sata i na svaki puni sat sa onolkiko udaraca o zvono koliko je sati.

Osmougaona kula je izgrađena na temeljima odbrambenog bedema gdje je u doba turske vladavine Herceg Novim, bila zapadna kapija grada. Bedem je obnovljen nakon zemljotresa 1667. godine, o čemu svjedoči natpis na njoj "Ovu jaku kulu podigao je po nalogu sultana Mehmeda 4, Mustafa Aga 1667. godine ".

Sadašnji izgled gornjeg dijela Sat kule potiče iz 1856. godine iz vremena kada je Bokom upravljala Austro-Ugarska monarhija.

Satni mehanizam godinama su održavali Novljani, a ostala su dva kao najpoznatija – Felići Petroni i Tonći Radecki.

Književnik Dušan Kosić u tekstu "Časovnik nad zalivom", objavljenom u "Politici" 1965.godine, za Felićija Petronija napisao da je "svoje najljepše godine, i mnogo kasnije, sve do juče, proveo u neprestalnom bdjenju nad gradskom urom.Ona je bila izloženo ogledalo njegovog urarskog znanja i sposobnosti, njegove esnafske savjesnosti". O satu danas brine entuzijasta Miodrag Gabo Golubin.

Od 19. vijeka, pa do danas, Sat kula se nalazi na svim simbolima i grbovima grada, a čest je motiv i slikarima.

Bonus video: