Opet optužili Narodni muzej Crne Gore za krađu stećaka iz Pljevalja

"Da li bi nadležni reagovali da mi pokupimo neki eksponat sa lokaliteta Duklje ili neki nadgrobni kamen, recimo sa Lovćena, i noću ponesemo za Pljevlja..."
331 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2017. 08:51h

Mreža NVO Sjevera optužila je Narodni muzej Crne Gore da je "oskrnavilo ukralo i odnijelo" stećka iz sela u okolini Pljevalja 2012. godine na Cetinje, gdje se i danas nalaze u dvorištu Biljarde.

"Narodni muzej Crne Gore je 25. septembra 2012 godine iz sela u okolini Pljevalja odnio stećke, nakon upada sa dizalicom i kamionom, i sa seoskog groblja odnio navedene stećke, koji su odnešeni na Cetinje i izloženi u dvorištu Biljarde. Ukradeno je ukupno pet stećaka, od čega po dva iz sela Mataruga i Marine šume, a jedan iz Potkrajaca", navodi se u saopštenju.

Ističu i da nadležni koji su se oglasili oko ovog događaja da su izjavili "da je sve sprovedeno u skladu sa važećim Zakonom?!"

"A da li bi ti isti nadležni reagovali da mi pokupimo neki eksponat sa lokaliteta Duklje ili neki nadgrobni kamen, recimo sa Lovćena, i noću ponesemo za Pljevlja, bili bi okarakterisani kao lopovi i varvari, izbila bi revolucija zbog našeg vandalizma, bili bi konstantno pominjani i prozivani po medijima, sa ko zna kakvim sve naslovima dok ne dobiju svoje nazad, a ne bi nas ni zaobišle krivične prijave. A ovako, sve je po njihovom zakonu. Do kad? Sve ovo je krajnje neprimjerno i samo je oličenje samovolje kulturnih institucija na djelu, ali ovo nije prvi put. Direktor narodnog muzeja Pavle Pejović je u to vrijeme izjavio da nije bilo potrebe da kontaktira lokalnu upravu prilikom odnošenja spomenika, jer je to nadležnost države. Zašto onda postoji lokalna uprava, koja se ništa i ni zašta ne pita, pa čak ni o veoma značajnim nadgrobnim, kulturno istorijskim spomenicima koji se nalaze na njenoj teritoriji?"

Iz Mreže NVO Sjever pitaju i zar ne bi najbolje bilo da je sve ostalo na svom mjestu.

"Da na pravom lokalitetu dočekuje posjetioce i podsjeća nas i da označava jedno vremensko razdoblje, koje je vezano za civilizaciju koja je prošla kroz ove naše prostore i ostavila ovakve kulturne vrijednosti iza sebe. I za jednog turistu kojeg interesuju ovakvi spomenici više će privući da to vidi na originalnom lokalitetu na kojem su nastali i sačuvani do danas, nego na nekom vještačkom lokalitetu, koji je u interesu pojedinaca. Zašto se nose stećci na Cetinje gdje ih nikada nije bilo? Treba li sve po Crnoj Gori što vrijedi, da se pokupi i donese u "dolinu bogova", pa onda da se svi preselimo u Podgoricu? Ali ni seobe naše im ne valjaju, samo bogatstvo koje će iskoristi za ličnu korist".

Iz NVO ističu da ako se mijenja lokacija vrijednih kulturnih spomenika pod izgovorom zaštite ili restauracije kulturno-istorijskih spomenika što je u obavezi države, to se može uraditi i na prvobitnom lokalitetu.

"Ovo je još jedan u nizu poteza vlasti koja preko uglja, struje, šume na tapet stavlja i istorijske spomenike. I nama to jednako treba koliko i njima. I mi umijemo i možemo napraviti turistički lokalitet na stvarnoj i prirodnoj lokaciji tih istih stećaka, ali pojedinci ne daju ni da sjever počne da živi i sa tim malim stvarima. I ovo nije prvi put da se na ovakav način pljačkaju grobovi i prisvajaju nadgrobni spomenici ranijih civilizacija sa ovih prostora. Naime, nakon Drugog svjetskog rata sa ovih prostora odnešeni su stećci koji se i danas nalaze pred zemaljskim muzejem u Sarajevu. Nikada niko nije ni tražio da se to vrati zajednici kojoj to i pripada. Postavlja se pitanje ko stoji iza ovoga i ko želi da uništi tragove istorije sa ovih prostora, ili ko stvara novu - lažnu istoriju Crne Gore? Za divno čudo država se ne javlja, ni mnogi istoričari. Da li se ćutanjem nad ovakvim, do sada nezabilježenim činom daje prećutna i očigledna podrška vandalskom i varvarskom ponašanju samovoljnih donosiocima ovakvih kriminalnih odluka? Posmatrano iz ugla neutralnog posmatrača kao i nas samih lako je zaključiti šta je ispravno i je li opravdano ovakvo ponašanje ljudi na vlasti", zaključuje se u saopštenju Mreže NVO Sjevera.

Galerija

Bonus video: