Aerodrom u Tivtu osmi najprometniji u ex SFRJ

Na aerodromu Tivat registrovano više putnika nego u Podgorici i Sarajevu...
186 pregleda 30 komentar(a)
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.01.2017. 20:59h

Kroz terminalnu zgradu aerodroma Tivat tokom prošle godine prošlo je rekordnih 982.315 putnika, što je 9,8 odsto više nego u 2015. kada je zabiježilen promet od 895.006 putnika.

Po tom učinku, aerodrom Tivat je osmi na listi od deset najprometnijih aerodroma na području bivše Jugoslavije, ispred Podgorice i Sarajeva.

Iako je lani zabilježio veći procenat rasta obima saobraćaja nego Tivat, aerodrom Podgorica je sa prometom od 873.228 putnika ipak ostao za skoro 110.000 putnika iza primorske vazdušne luke.

Podgorica koja je lani imala 16,8 odsto veći promet putnika nego u 2015, ipak je uspjela da nakon tri godine vrati deveto mjesto na listi top-10 najprometnijih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, prevazišavši učinak aerodroma u Sarajevu.

Ove se godine očekuje dodatno uvećanje prometa na oba crnogorska aerodroma, što bi moglo osujetiti usložnjavanje finansijskih problema u domaćoj aviokompaniji “Montenegro erlajnz”.

Sa podgoričkog aerodroma redovan saobraćaj prema više gradova u Evropi intenziviraće niaskobudžetne kompanije Ryan Air i Wizz Air, dok će poljska nacionalna aviokomapnija LOT od 13. maja uspostaviti sezonsku avio-liniju Varšava - Podgorica.

Porast prometa biće još izraženiji na aerodromu Tivat, gdje su svi dosadašnji partneri zatražili dodatne slotove.

Pored niza postojećih redovnih i čarter prevoznika, saobraćaće i pet niskobudžetnih kompanija - britanski EasyJet, ruska Pobeda, njemački Eurowings, Azur Air iz Rusije i Flydubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bonus video: