Perks: Zaštita djece od nasilja na internetu da bude prioritet

Perks je najavio nastavak kampanje „Zaustavimo nasilje”, koja je počela u julu prošle godine sa fokusom na nasilje na internetu, u skladu sa globalnom kampanjom UNICEF-a „Zaustavimo nasilje online“
50 pregleda 1 komentar(a)
Bendžamin Perks, Foto: Luka Zeković
Bendžamin Perks, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.01.2017. 18:36h

Zaštita djece od nasilja na internetu treba da bude jedan od prioriteta tekućih reformi u oblasti zaštite dječijih prava, poručio je šef Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks, u razgovoru sa ministrom pravde Zoranom Pažinom.

Pažin i Perks su ocijenili da saradnju Vlade i Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, koja traje više od deceniju, karakterišu dobri rezultati u oblasti unaprjeđenja dječijih prava u Crnoj Gori, kao integralnog dijela vladavine prava.

Perks je, kako je saopšteno nakon sastanka, istakao da je Crna Gora postavila dobar institucionalni okvir u oblasti zaštite djece od nasilja i eksploatacije.

„Ali su brojni izazovi na putu osnaživanja digitalne kulture i neophodno je da zaštita djece od nasilja na internetu bude jedan od prioriteta tekućih reformi u oblasti zaštite dječijih prava“, naglasio je on.

Perks je najavio nastavak kampanje „Zaustavimo nasilje”, koja je počela u julu prošle godine sa fokusom na nasilje na internetu, u skladu sa globalnom kampanjom UNICEF-a „Zaustavimo nasilje online“.

Pažin se zahvalio šefu UNICEF-a na podršci Vladi i Ministarstvu pravde u oblasti unaprjeđenja dječijih prava u Crnoj Gori, posebno osvrćući se na zakonodavni okvir u oblastima jačanja sistema maloljetničkog pravosuđa, zaštiti prava maloljetnih delinkvenata u krivičnim postupcima i zaštiti od nasilja u porodici.

On je posebno istakao značaj aktivnosti sprovedenih prilikom rada na izmjenama i dopunama Porodičnog zakona i njegovog usklađivanja sa relevantnim međunarodnim standardima.

„Potrebno je kvalitetno implementirati taj zakon, posebno novi institut lica za podršku, koje zastupa najbolji interes djeteta u postupcima u vezi sa porodičnim odnosima“, zaključio je Pažin.

Sagovornici su, kako je saopšteno, iznijeli zajedničku viziju u vezi sa prioritetima u toj oblasti za naredni period.

Navodi se da su prioriteti, prije svega, zaštita prava djeteta u sudskim postupcima kroz artikulaciju dječjih interesa u ranoj fazi postupka, jačanje kadrovskih kapaciteta stručnih službi za pomoć djeci pri sudovima i tužilaštvima, kao i jačanje institucionalnog i društvenog okvira za zaštitu djece od nasilja kroz promovisanje pozitivnog roditeljstva.

Bonus video: