Herceg Novi: Ne zna se čiji je brod potonuo kod Zmijica

Posljednje tri godine u Boki Kotorskoj je registrovano nekoliko potonulih brodova čiji se vlasnik ne zna
204 pregleda 5 komentar(a)
potonuli brod Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
potonuli brod Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.01.2017. 10:02h

Za vrijeme nedavnog nevremena potonuo je brodić kod Zmijica, između Zelenike i Kumbora.

Riječ je o plovilu dugom između 10 i 12 metara, koji je bio namijenjen za prevoz putnika.

"Uzrok potonuća još nije utvrđen, ali je važno da nema zagađenja mora, jer je u brodu najvjerovantije bila minimalna količina nafte", pojasnio je inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar iz Lučke kapetanije Kotor.

Naveo je i da brod nije bio vezna propisno i na za to predviđenom mjestu, u luci ili marini.

Lompar je kazao da nisu mogli da utvrde ni ko je vlasnik, jer plovilo nije registrovano.

"Samo smo saznali da je riječ o ruskom državljaninu koji je krajem ljeta taj brod uvezao iz Hrvatske i za njega platio carinu i ostale dažbine", kazao je Lompar.

Pretpostavlja se da je namjeravao da brod registruje početkom turističke sezone i da bi bio korišćen za prevoz 20 do 25 putnika.

Vlasnik broda, koji nije u Crnoj Gori, nije nikoga "zadužio" da brine o brodu. Kontakt je uspostavljen telefonom čiji je broj imao jedan od mještana. Vlasniku je na taj način upućena obavijest o potonuću broda i zahtjev da mora organizovati i platiti njegovo izvlačenje sa morskog dna.

"Vlasnik broda je u ovakvim situacijama dužan da o svom trošku, u roku od 90 dana ukloni olupinu. Ukoliko se ne bude mogao utvrditi stvarni vlasnik ili se on ne pojavi u Crnoj Gori, uklanjanje ostataka broda sprovešće država, a troškove vađenja broda nadoknadiće njegovom prodajom", kazao je Lompar.

Posljednje tri godine u Boki Kotorskoj je registrovano nekoliko potonulih brodova čiji se vlasnik ne zna.

Potonuli brod u Zelenici je pod stalnim inspekcijskim nadzorom, ali mještani tvrde da je već počelo "čerupanje" olupine, odnosno skidanje i krađa vrijednih dijelova broda.

Bonus video: