Iz podgoričkog Vodovoda se žale: Policija nam ne pomaže kod isključenja

“Vodovodu i kanalizaciji” za utrošenu vodu krajem prošle godine dugovalo se 9.319 370 eura - od toga, dug fizičkih lica iznosi 6.762.350, a prema evidenciji pravna lica duguju 2.557.020 eura
227 pregleda 6 komentar(a)
Vodovod, Foto: Arhiva Vijesti
Vodovod, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.01.2017. 20:49h

Nadležni iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija" nijesu zadovoljni saradnjom sa Upravom policije.

“Očekivanja našeg preduzeća u vezi sa saradnjom sa Upravom policije bila su mnogo veća. U dosadašnjem radu nismo imali asistenciju službenika policije, koja nam je bila neophodna prilikom sprovođenja mjera prema korisnicima - dužnicima u cilju ispunjenja njihovih obaveza, kao i postupanja po krivičnim prijavama”, istaknuto je iz „Vodovoda i kanalizacije”.

“Vodovodu i kanalizaciji” za utrošenu vodu krajem prošle godine dugovalo se 9.319 370 eura.

“Od toga, dug fizičkih lica iznosi 6.762.350, a prema evidenciji pravna lica duguju 2.557.020 eura”, navode iz tog preduzeća.

Najveći dužnici su, kako je saopšteno, Klinički centar Crne Gore, Uprava za imovinu, MUP Crne Gore i Duvanski kombinat AD.

Iz „Vodovoda” su istakli da će nastaviti saradnju sa javnim izvršiteljima, uz prethodno obezbjeđenje potpunijih i tačnijih podataka o dužniku i dugu, a u cilju povećanja naplate potraživanja.

“Javni izvršitelji su posljednja mjera koju 'Vodovod' sprovodi kako bi naplatio dugovanja. Tek kad imamo duži period neplaćanja vode dolazimo u situaciju da se naplatimo”, navedeno je iz tog preduzeća.

Prema fizičkim i pravnim licima, koja imaju više uzastopno neizmirenih računa za vodu, kako je istaknuto, u kontinuitetu se preduzimaju mjere prinudne naplate, među kojima su privremeno uskraćivanje isporuke vode, ili podnošenje predloga za izvršenje.

„Naš princip jeste da dužnike prvo upozorimo da će biti isključeni sa vodovodne mreže. Svima koji se nakon isteka roka navedenog u dobijenoj opomeni ne jave nadležnoj službi 'Vodovoda', slijedi isključenje sa vodovodne mreže ili utuženje“, navodi se iz „Vodovoda“.

Ističu da se najveći efekat naplate postiže prije sprovođenja isključenja ili utuženja, upravo na osnovu dobijenih opomena.

Iz tog preduzeća zbog duga za utrošenu vodu fizičkim licima, u novembru prošle godine, poslali su 4.434 opomene pred utuženje i 734 pred isključenje.

“Za isti period pravnim licima je upućeno 545 opomena pred isključenje”, podaci su iz „Vodovoda”.

Kako se navodi, u kontinuitetu utužuje neredovne platiše, odnosno „sprovode sve mjere i radnje definisane zakonskim aktima, radi sprečavanja zastare duga“.

“Zastarjelost se prekida podizanjem tužbe protiv dužnika pred nadležnim organom radi utvrđenja, obezbjeđenja ili ostvarivanja potraživanja”, navode iz tog preduzeća.

Bonus video: