Sudije se sporile oko izborne komisije

Ustavnim sudom predsjedava najstariji sudija Hamdija Šarkinović, otkada je Desanki Lopičić istekao mandat 15. januara
70 pregleda 0 komentar(a)
sjednica Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
sjednica Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.01.2017. 20:01h

Ustavnim sudom od ponedjeljka rukovodi najstariji sudija Hamdija Šarkinović, jer je predsjednici Desanki Lopičić u nedjelju 15. januara istekao mandat.

Za juče je bila zakazana sjednica Ustavnog suda, na čijem je dnevnom redu bio izbor predsjednika ali se to nije desilo, jer je završena samo nakon 10-ak minuta pošto su se sudije sporile oko proceduralnih stvari.

Prema informacijama “Vijesti” od učesnika sjednice, oni nijesu mogli da se dogovore oko toga ko će biti članovi komisije koja će brojati glasove, pa je sjednica prekinuta.

Novu bi trebalo da zakaže Šarkinović, ali nije poznato kada će to biti. On je navodno blizak Bošnjačkoj stranci.

Zakonom o ustavnom sudu predviđeno je da mandat predsjendiku traje tri godine, bez mogućnosti reizbora.

Desanka Lopičić je na tu poziciju izabrana kao sudija Ustavnog suda 15.januara 2014. i jednoglasnom odlukom svojih kolega. Ona sada ostaje sudija tog suda i nema prava ponovo da bude birana.

To znači da od sedam sudija Ustavnog suda u trci za prvog među jednakima može da učestvuje petoro sudija, jer je sudija Milovan Gogić juče obavijestio kolege da on nije zainteresovan za to mjesto.

Najzainteresovaniji za poziciju predsjednika suda navodno su sudije Šarkinović i Mevlida Muratović.

Sudija Muratović je to juče i priznala kolegama, navodeći, kako su “Vijestima”potvrdili pojedini prisutni, da uskoro ide u penziju i da joj je to posljednja prilika da napreduje.

Jedan od sudija juče je pozvao kolege da “glasaju po savjesti”, što je indirektno značilo da se odupru političkim očekivanjima i sugestijama vladajuće koalicije.

Zakonom o Ustavnom sudu propisano je da sjednicom na kojoj se bira predsjednik Ustavnog suda predsjedava najstariji sudija. Sudije predlažu, u pisanoj formi, po dva kandidata a na osnovu toga, sačinjava se lista od tri kandidata za koje je dat najveći broj predloga.

U slučaju da ima više od tri kandidata na listu se stavljaju svi sa najvećim istim brojem predloga. U slučaju da više predloženih kandidata dobije isti najveći broj glasova, glasanje se ponavlja a Odluka o izboru predsjednika Ustavnog suda donosi se tajnim glasanjem, većinom glasova svih sudija, u ovom slučaju četvoro.

Do izbora novog predsjednika tu funkciju vrši zamjenik dosadašnjeg prvog sudije , a ako nema zamjenika predsjednika funkciju predsjednika Ustavnog suda vrši najstariji sudija kao što je ovdje slučaj.

Pozicija Ustavnog suda ojačana je izmjenama zakona, koji je dobio verifikaciju Venecijanske komisije jer je njegova odluka konačna, i bez mogućnosti da je osporava Vrhovni sud, kao što je to ranije bio slučaj.

Bonus video: