U KCCG obavljeno 28 transplatacija bubrega sa živog davaoca

"Za Crnu Goru bi samo nekoliko donatora organa riješilo svu problematiku na godišnjem nivou kada su u pitanju pacijenti koji se nalaze na listi čekanja“, kazao je direktor Klinike za urologiju i nefrologiju KCCG, Petar Kavarić
506 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2017. 18:14h

U Kliničkom centru Crne Gore, (KCCG) od početka Transplantacionog programa 2012. godine, obavljeno je 29 transplantacija bubrega, od čega 28 sa živog davaoca, a jedna kadaverična.

Nacionalni koordinator za transplantacioni program, Marina Ratković, podsjetila je na današnjoj konferenciji za novinare da je 25. septembra 2012. godine u KCCG urađena prva transplatacija bubrega sa živog davaoca.

"Do danas, dakle za 51 mjesec, urađeno je 28 živih transplatacija, odnosno transplatacija sa živog davaoca“, kazala je Ratković, navodeći da je od toga bilo 26 srodnih, i dvije takozvane emotivne transplatacije.

Ratković je dodala da je jedna transplatacija, odnosno retansplatacija, državljaninu Crne Gore obavljena u Kiliničko-bolničkom centu (KBC) Zagreb, jer je taj pacijent morao da ima i hiruršku i hematološku potporu.

Prema njenim riječima, 30. transplatacija bila je prva kod koje je organ uzet sa moždano umrle osobe, prema Zakonu o transplataciji koji je usvojen 2009. godine.

"To je, nažalost, jedina transplatacija od moždano umrle osobe“, dodala je Ratković.

Ona je kazala da je od septembra 2012. godine urađeno i šest transplatacija jetre i dvije srca.

Ratković je podsjetila da je u oktobru 2013. godine potpisan međudržavni sporazum sa Hrvatskom, preko koje se Crna Gora našla u Eurotransplantu, organizaciji prema kojoj gravitira oko 100 miliona ljudi i gdje se pacijenti stavljaju u redovan program za kadaveričnu, odnosno transplantaciju organa od moždano mrtve osobe.

"Trenutno se kod nas na listi čekanja za kadaveričnu transplataciju nalazi 37 pacijenata. To su sve pacijenti iz Crne Gore koji su medicinski sposobni za transplataciju“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, ljekari se kontinuirano edukuju za proces dokazivanja moždane smrti, a fokus je i na edukaciji anesteziologa.

Ratković je kazala da će saradnja sa KBC Zagreb biti nastavljena, a za mart je planirana prva inkopatibilna transplatacija.

Direktor Klinike za urologiju i nefrologiju KCCG, Petar Kavarić, kazao je da su poteklog vikenda obavili dvije transplantacije bubrega sa živog davaoca.

Kako je naveo, operacije i kod donora i kod primatelja organa prošle su bez problema, i pacijenti se dobro osjećaju.

"Poslije ovolikog broja obavljenih živih transplatacija, nijesmo imali nikakvih hiruških problema“, istakao je Kavarić.

To, kako je naveo, znači da su hiruršku tehniku doveli do takvog nivoa da preduprijede sve moguće komplikacije.

"Ono čime nijesmo zadovoljni je to što radimo samo srodne, odnosno žive transplatacije, a na polju kadaverične imamo samo jednu“, naglasio je Kavarić.

On smatra da treba uložiti više napora da se donacija organa populariše u Crnoj Gori.

"Za Crnu Goru bi samo nekoliko donatora organa riješilo svu problematiku na godišnjem nivou kada su u pitanju pacijenti koji se nalaze na listi čekanja“, pojasnio je Kavarić.

Direktor Klinike za urologiju KBC Zagreb, Željko Kaštelan, rekao je da je u protekle četiri godine transplatacioni program u Crnoj Gori znatno unaprijeđen.

"Međutim, on se mora dodatno unaprijediti razvojem programa kadaverične transplatacije“, naglasio je Kaštelan.

Kako je kazao, time bi vrlo brzo svi bolesnici sa liste čekanja dobili kvalitetan organ.

"Strateški bi to bio najbitniji pomak u razvoju transplatacionog programa u Crnoj Gori“, kazao je Kaštelan.