Vanredno stanje zbog našeg "Černobilja"

Zagađenje 13. januara u pet časova bilo 1.700 odsto iznad maksimalno dozvoljene koncentracije opasnih čestica...
4 komentar(a)
Milorad Mitrović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milorad Mitrović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.01.2017. 20:24h

Izvršni direktor Nevladine organizacije “Breznica” Milorad Mitrović pozvao je odgovorne u pljevaljskoj opštini i državi da uvedu vanredno stanje u Pljevljima, konstatujući da je stanje zagađenja vazduha u tom gradu na ivici ljudske izdržljivosti.

“Tražimo hitnu izradu i donošenje Akcionog plana postupanja i zaštite zdravlja stanovništva od aerozagađenja u kriznim situacijama. Sve liči kao da se radi o nekom eksperimentu u kome se testira pojedinačna izdržljivost građana - zamorčića, a područje izgleda i podsjeća na neki veliki radioaktivni, apokaliptični opitni centar. Sve podsjeća na Černobilj”, kazao je pljevaljski ekolog.

Tvrdi da zagađenje vazduha u Pljevljima obara rekorde po količini labdećih čestica PM 10 u vazduhu.

“Podsjećanja radi, 19. novembra 2015. koncentracija ovih opasnih materija u vazduhu iznosila je preko 560 mg/m3, što je 1.100 procenata iznad maksimalno dozvoljane koncentracije (MDK). Trend se nastavio i prošle godine, kada su takođe biježena ogromna satna prekoračenja tokom cijele godine. I ove zime zagađenje vazduha u Pljevljima dostiže granice ljudske izdržljivosti, koje je 13. januara u pet časova ujutru iznosilo preko 845.6 mg/m3, dakle sedamnaest puta više, ili 1.700 odsto iznad granica MDK. U vazduhu su prisutni i drugi veoma toksični i po zdravlje ljudi veoma opasni hemijski elementi, kao što su uran, torijum, kadmijum, benzoapiren, azotni oksidi i brojni drugi, veoma toksični hemijski elementi”, navodi Mitrović.

Tvrdi da se u Pljevljima rekordi obaraju i po ogromnom broju smrtnih slučajeva, kao i do sada nezabilježene posjete izabranim ljekarima u Domu zdravlja i Opštoj bolnici: “Koji se ogledaju i broje u hiljadama pregleda i intervencija dnevno. U Bolnici za plućne bolesti u Brezoviku, od 250 pacijenata preko 70 odsto je iz Pljevalja. U Onkološkom odeljenju KBC-a u Podgorici, od deset pacijanata koji dođu na pregled, sedam je iz Pljevalja. Ti podaci očigledno nikoga ne brinu. Kao što nikoga ne brine ni Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji je objavljan prošle godine i koji je pokazao katastrofalne nalaze o Pljevljima. Ovakav neodgovoran odnos svih struktura vlasti, prema građanima Pljevalja predstavlja školski primjer bezobzirnosti i bahatosti na štetu cijele jedne zajednice i jednog naroda, koji je izgleda žrtvovan zarad nečijih viših interesa”.

Mitrović je rekao da po ko zna koji put pitaju nadležne - zašto se ne primjenjuju Ustavom zagarantovana prava građana i zašto se i dalje toleriše probijanje graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta vazduha...

“Niko nije našao za potrebu da građane Pljevalja obavijesti, savjetuje i upozori, da je zagađenje enormno povećano i da postoji opasnost ozbiljnog narušavanja njihovog zdravlja. Famozni plan kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja koje je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma je mrtvo slovo na papiru”, kazao je Mitrović.

Mitrović: Ćute i građani... Svi ćute i spremno, smireno i tiho čekaju kraj

Ekolog je konstatovao da bi zaštita zdravlja stanovništva Pljevalja mora biti prioritet nadležnih.

“I dalje svi ćute . Ćute ljekari pod Hipokratovom zakletvom, ćute u Opštini Pljevlja, ćute i predstavnici građana u lokalnom parlamentu, izuzev par izuzetaka. Ćute i građani Pljevalja, gledaju svoje najbliže kako se truju, bespomoćno gledaju svoju djecu koju vode od ambulante do ambulante i ćutke se mire sa sudbinom, koja je neumoljiva i koja će uskoro morati doći na naplatu. Gledaju apokalipsu, žive u njoj i ćute . Svi ćute , spremno, smireno i tiho čekaju kraj”, saopštio je Mitrović.

Bonus video: