Minić: Zaustavljanje odlaska mladih doktora i stručnjaka da bude prioritet

Ona je kazala da bi zaustavljanje odlaska mladih doktora i stručnjaka, te njihova afirmacija i motivacija da se u "bolesnom sistemu bore za zdravlje građana trebalo da bude prioritet ukoliko želite poboljšati kvalitet usluga koje se tiču građana Crne Gore."
129 pregleda 1 komentar(a)
Valentina Minić, Foto: Demokrate
Valentina Minić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 16.01.2017. 15:21h

Poslanica Demokrata Valentina Minić kazala je da po drugi put u pet dana mora pozvati Ministarstvo zdravlja i menadžment KCCG da reaguju i odgovore na molbe specijaliste dječije stomatologije koji im se obraćao za pomoć, te tako zaista pokažu interesovanje i djelima potkrijepe javno izrečene tvrdnje da će raditi na poboljšanju zdravstvenog sistema.

"Nažalost, po drugi put u ovih pet dana, opet moram pozvati Ministarstvo zdravlja i menadžment KCCG da reaguju i odgovore na molbe specijaliste dječije stomatologije koji im se obraćao za pomoć, te tako zaista pokažu interesovanje i djelima potkrijepe javno izrečene tvrdnje da će raditi na poboljšanju zdravstvenog sistema, materijalnog položaja zdravstvenih radnika, te poboljšanju pruženih usluga građanima. Naime, prema podacima od 26-og decembra 2016. godine na birou rada nalazi se 44 farmacetua različitog stepena stručne spreme, 106 doktora medicine, od čega 8 specijalista, 114 doktora stomatologije od čega je 5 specijalista u trenutku kada se naša zemlja suočava sa velikim deficitom medicinskog kadra", navodi se u saopštenju.

Ona je kazala da bi zaustavljanje odlaska mladih doktora i stručnjaka, te njihova afirmacija i motivacija da se u "bolesnom sistemu bore za zdravlje građana trebalo da bude prioritet ukoliko želite poboljšati kvalitet usluga koje se tiču građana Crne Gore."

"Humanu borbu, počeo je i kolega dr Aleksandar Brajović još davne 2002. god, koji je od 2006. specijalista dječije stomatologije, te se danas nakon 10 godina radnog iskustva nalazi na birou rada sa ostalim kolegama, dok prema mojim saznanjima, stomatološkoj Poliklinici fale dvoje specijalista dječije i preventivne stomatologije kao i jedan specijalista protetike. Reforma koja je od stomatologije iznjedrila nesvrsishodan sistem koji nema organizovanog pristupa sa jasno definisanim ciljevima iz oblasti prevencije nastanka karijesa kod djece i poboljšanja oralnog zdravlja, kao i nepostojanje sistematskih pregleda po školama, niti zakonskih odredbi koje bi ovakvu državnu strategiju podržale, pokazuju nam da sadašnji model reforme nije postigao željene rezultate. Naprotiv, izdvajaju se milionska sredstva, a oralno zdravlje građana se pogoršava. Primjera radi, KEP indeks koji pokazuje morbiditet (označava kariozne, ekstrahovane i plombirane zube) uzrasta od 11-14 g. u zemljama EU se kreće 0,5 do 1,5 što znači da njihova djeca po statistici imaju jedan ili nijedan obolio zub u tom dobu, dok je taj rezultat kod nas, pretpostavlja se, nekoliko puta gori, iako istraživački podaci ne postoje", saopštila je Minić.

Ona je kazala da vraćanje dijela stomatologije pod državno okrilje i borbu za poboljšanje oralnog zdravlja građana ne bi sprovodili samo doktori stomatologije, već bi država izmjenom zakonske regulative pozvala na odgovornost društvenu zajednicu, koja bi na taj način snažno podržala promociju zdravlja i prevenciju, koja sada praktično ne postoji.

"Na taj način ne samo da bi se smanjila nezaposlenost, već bi mladm stomatolozima bila vraćena mogućnost odlaska na specijalizacije, posebno iz preventivne i dječije stomatologije koja je neophodna za kvalitetan primarni nivo stomatološke zdravstvene zaštiite. Dalje urušavanje zdravstvenog sistema možete spriječiti ukoliko budete reagovali na ovakve i slične kritike, te prešli sa riječi na djela tako što ćete raditi u interesu građana i njihovog zdravlja, te vas u to ime ljubazno molim da pozovete kolege sa biroa i dopustite im da služe narodu, jer su se za to mukotrpno školovali", zaključila je Minić.

Bonus video: