Kaldrma za Stari Bar, voda selima

Programom uređenja prostora za 2019. planirana izgradnja dječjeg vrtića na Topolici i reciklažnog centra
264 pregleda 1 komentar(a)
Bar, Foto: Radomir Petrić
Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 06.12.2018. 16:58h

Opštinski Sekretarijat za imovinu, zastupanje i investicije u Baru pripremio je Nacrt programa uređenja prostora za 2019, o kojem će centralna javna rasprava biti održana narednog četvrtka u velikoj sali SO Bar, a stručna javna rasprava dan kasnije na istom mjestu.

U nacrtu su i izgradnja dječijeg vrtića na Topolici, dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici, azila za napuštene životinje, „Kuće maslina“ u Starom Baru i „Kuće vina“ u Crmnici, te marine u Virpazaru. Za rekonstrukcije su planirani Dom kulture, škola u Mišićima, Mrkojevićima i Sutomoru, Gimnazija “Niko Rolović” i objekti Opštine po mjesnim zajednicama.

Program uređenja prostora obuhvata projekte reciklažnog centra na Možuri, rekonstrukciju kaldrme u Starom Baru i vodosnabdijevanja Zaljeva.

Što se gradskih saobraćajnica tiče, u programu su porede ostalog izgradnja nadvožnjaka Topolica-Bjeliši, mosta kod bivše „Agave“ i rekonstrukcija Jadranske magistrale na skretnju prema bolnici, proširenje mostova u Zupcima i izgradnja puta Ckla – granica sa Albanijom.

Najavljeni novi parking prostori su na Virpazaru sa 40 parking mjesta po Programu NP „Skadarsko jezero“, kod nadvožnjaka-donacija KIPS-a, u Sutomoru pored Golog brda i u naselje Zelen. Za osobe smanjene pokretljivosti Program obuhvata izgradnju 270 rampi, obilježavanje 289 parking mjesta horizontalnom i 269 mjesta vertikalnom signalizacijom.

Izrada tehničke dokumentacije biće finansirana iz barskog budžeta, donatorskih sredstava investitora, te sredstvima državnih institucija i međunarodnih fondova, obuhvata u Zoni Bar I pored ostalog izradu projekata nadvožnjaka Topolica-Bjeliši, prekrivanje kanala Rena i zaštita spomen parka logora, biciklističke i pješačke staze. U Zoni Bar II su projekti pješačke staze od kružnog toka do “Zetatransa”, rekonstrukcije podvožnjaka za Polje i kanalizacije u Polju, a u Zoni Bar III pješačka staza od kružnog toka do željezničke stanice i kanalizacija u Bjelišima. Projekti za Bar IV su nastavak vodosnabdijevanja Mandarića i izgradnja kanalizacije, a u Bar V rekonstrukcija puta preko Sutormana, sanacija mosta u Zupcima i vodosnabdijevanje Marovića.

Za Šušanj su u Ilinu planirani projekti izgradnje saobraćajnica, vodosnabdijevanja i kanalizacije, u Crmnici vodosnabdijevanje naselja duž regionalnog puta Virpazar-Ostros, rekonstrukcija puta preko Sutormana, parking na Virpazaru i pješačka staza od centra do željezničke stanice na Virpazaru, u Sutomoru izgradnje pothodnika, saobraćajnica, puta u naseljima Haj-Nehaj i Đuričine vode, vodovod i kanalizacija za Mišiće i saobraćajnice Jadranske magistrale od Kufina do Čanja. Plan za Ostros su projekti puta u Ckla i vodosnabdijevanja Krajine, a u Mrkojevićima vodosnabdijevanje Velikog Pijeska i Svetog Ivana, te saobraćajnice na Velikom Pijesku i od Svetog Ivana do Kameničkog mosta.

Održavanje vodotokova obuhvata regulaciju potoka Rikavac, regulaciju i čišćenje korita rijeke Željeznica i Đedovića potoka, te čišćenja korita Rene i Suvog potoka

Uvid u kompletan Nacrt programa akata zainteresovani građani mogu obaviti u prostorijama mjesnih zajednica i mjesnih kancelarija, Sekretarijatu za imovinu, zastupanje i investicije i Sekretarijatu za uređenje Opštine Bar, kao i na sajtu Opštine Bar: www.bar.me.

Bonus video: