Počelo stručno osposobljavanje visokoškolaca

Korisnicima Programa se devet mjeseci provedenih kod poslodavca računa kao 12 mjeseci radnog iskustva i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog, odnosno državnog ispita
0 komentar(a)
kompjuter, lap top, Foto: Shutterstock
kompjuter, lap top, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.01.2017. 18:43h

Stručno osposobljavanje osoba sa visokim obrazovanjem, koje se realizuje petu godinu zaredom, počelo je danas i trajaće devet mjeseci. Nakon elektronskim putem sprovedenog postupka povezivanja korisnika i poslodavaca, u dva kruga, 3.274 visokoškolca je dobilo priliku da se u devetomjesečnom periodu stručno osposobljava i time stekne uslove za polaganje stručnog, odnosno državnog ispita. “Poslodavci su iskazali veliko interesovanje za ovaj program što je rezultiralo oglašavanjem 9.173 slobodnih mjesta za osposobljavanje, dok se 3.439 visokoškolaca koji nemaju radnog iskustva i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje prijavilo za učešće u Programu”, kaže se u saopštenju MInistarstva prosvjete. Devetomjesečno stručno osposobljavanje, tokom koga korisnici imaju naknadu u neto iznosu 50 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, kako se navodi, podrška je obrazovanju mladih i podsticaj da dokazivanjem u radnom okruženju lakše dođu do zaposlenja.

“Na ovaj način se istovremeno poslodavci motivišu na otvaranje novih radnih mjesta”, kaže se u saopštenju. Korisnicima Programa se devet mjeseci provedenih kod poslodavca računa kao 12 mjeseci radnog iskustva i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog, odnosno državnog ispita. Poslodavcima Program omogućava da prepoznaju potrebe za određenim kadrom i radno ga angažuju po isteku stručnog osposobljavanja. Poslodavci su dužni da korisnicima omoguće stručno osposobljavanje, u skladu sa posebnim aktom o programu osposobljavanja korisnika. “Stručni tim zadužen za realizaciju Programa, u saradnji sa nadležnim državnim organima, vršiće kontrolu sprovođenja stručnog osposobljavanja”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: