Stijepović neće o socijali za knjige

DF tvrdi da je provalu u Ministarstvo prosvjete “na brzinu izrežirao isti mozak koji je osmislio takozvani državni udar”
101 pregleda 16 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.01.2017. 06:32h

Bivši ministar prosvjete Slavoljub Stijepović nije odgovorio “Vijestima” da li su rješenja o dodjeli jednokratnih pomoći zbog teškog materijalnog stanja dobrostojećim pojedincima nezakonita, s obzirom na to da neki od njih tvrde da nijesu dobili socijalu, već novac za štampanje knjiga. Stijepović bi trebalo da odgovori i da li je ovim izbjegnuto plaćanje poreza na prihod, ukoliko je novac otišao za drugu namjenu, a ne za socijalnu pomoć.

On juče nije odgovorio kako komentariše to što pojedini , između ostalih bivši glavni ekonomista Centralne banke Nikola Fabris i šef UDBE Vladimir Keković, izjavili da su novac dobili za štampanje knjiga i da nije riječ o primanju materijalne pomoći.

Nova srspka demokratija prije dva dana prezentovala je dokumentaciju, koja pokazuje da je Ministarstvo prosvjete na čelu sa Stijepovićem dodijelilo od 300 do 1.000 eura pojedincima iz državnog aparata, uz obrazloženje da je u pitanju jednokratna pomoć zbog teške materijalne situacije. Funkcioner Nove Radoš Zečević iznio je dokaze da su Fabris i Keković dobili po 500 eura, koliko i bivši urednik RTCG Bogić Rakočević i Vjera Vuković. Direktorica OŠ Pavle Rovinski Marijana Papić dobila je 1.000 eura, za koje tvrdi da su pomoć za liječenje člana porodice, a dugogodišnji urednik “Pobjede Goran Sekulović 300 eura.

Stijepović je “Vijestima” prekjuče kazao da je “sve čisto” i da će javnost na vrijeme da bude obaviještena povodom tog slučaja.

Iz Ministarstva prosvjete su odgovorili da su jednokratne socijalne pomoći dodijeljene po Zakonu o budžetu za tu godinu i internom procedurom o isplati pomoći. “U skladu sa pomenutom procedurom, pomoć se može dodijeliti za školovanje, studiranje, usavršavanje, liječenje, što je u pomenutim slučajevima i učinjeno”.

Policiji je prekjuče oko 17 sati prijavljeno je da je nepoznata osoba provalila u prostorije Ministarstva prosvjete i nasilno otvorila ormar u kojem se čuva finansijska dokumentacija.

Nakon toga, iz Opštinskog odbora DPS-a saopštili su da se “otkriva još jedna veza Novesa kriminalnim aktivnostima”.

DF je juče reagovao na te tvrdnje, odgovorivši da je “udar na ormar Ministarstva prosvjete na brzinu izrežirao isti onaj mozak koji je osmislio takozvani državni udar u Crnoj Gori”.

“Uhvaćeni na djelu, nijesu stigli ni da usaglase izjave, tako da je Ministarstvo saopštilo da oni imaju kvote za socijalne potrebe, a ovi koji su primali pare, a koji su daleko od građana sa socijalnim potrebama, govore da su te pare dobijali za neke knjige", piše između ostalog u saopštenju DF-a.

Bonus video: