Ovo je novi načelnik Generalštaba

Na predlog Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Savjet je odredio ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića za koordinatora Biroa za operativnu koordinaciju i usklađivanje aktivnosti organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor Crne Gor
460 pregleda 0 komentar(a)
Ljubiša Jokić, Foto: Savo Prelević
Ljubiša Jokić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.01.2017. 15:19h

Savjet za odbranu i bezbjednost danas je postavio general-potpukovnika Ljubišu Jokića na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Jokić je rođen je 1958. godine u Plavu.

Nakon Vazduhoplovne gimnazije, završio je Vazduhoplovnu vojnu akademiju, smjer pilot aviona (1981), General-štabnu akademiju (1994) i Školu nacionalne odbrane (1999).

Obavljao je dužnost nastavnika letjenja, komandanta Avijacijske eskadrile, načelnika organa za operativne poslove u Avijacijskoj brigadi, načelnika Terminalne kontrole letjenja na aerodromu Podgorica, komandanta Vazduhoplovne brigade i komandanta Vazduhoplovne baze u Podgorici.

U aprilu 2003. godine imenovan je na dužnost šefa Kabineta Vrhovnog savjeta odbrane Srbije i Crne Gore.

Obavljao je dužnost pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Srbije i Crne Gore, a od septembra 2005. do juna 2006. godine dužnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore.

U julu 2007. godine imenovan je za prvog vojnog predstavika Crne Gore u NATO i predstavnika u Vojnom komitetu EU u Briselu.

Od marta 2012. godine obavljao je dužnost vojnog predstavnika Crne Gore pri Misiji Crne Gore u OEBS-u, kao i izaslanika odbrane za Austriju, Češku i Slovačku.

Od avgusta 2016. godine bio je savjetnik ministra odbrane Crne Gore za vojna pitanja.

Nosilac je Zlatnog letačkog znaka i zvanja Instruktor letjenja. Tri puta je odlikovan za rezultate postignute u službi, a dva puta je vanredno unaprijeđen.

Govori engleski i ruski jezik.

Dosadašnji načelnik Generalštaba, admiral Dragan Samardžić imenovan je na dužnost izaslanika odbrane pri misiji u OEBS-u, a njegov zamjenik, brigadni generala Rajko Pešić za vojnog savjetnika Crne Gore pri NATO-u i EU u Briselu.

Na predlog Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Savjet je odredio ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića za koordinatora Biroa za operativnu koordinaciju i usklađivanje aktivnosti organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor Crne Gore.

Savjet za odbranu i bezbjednost donio je odluku o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vježbama u inostranstvu u 2017. godini.

"Odukom je predviđeno učešće na 22 vojne vježbe, čime će se značajno unaprijediti sposobnosti Vojske Crne Gore za izvršavanje raznovrsnih i veoma složenih zadataka", kaže se u saopštenju.

Savjet je odao priznanje pripadnicima Vojske Crne Gore za učešće u vojnim vježbama u inostranstu u toku 2016. godine i visoko ocijenio njihov doprinos u jačanju ugleda Crne Gore i Vojske u Crne Gore, što je visoko ocijenjeno i od strane partnera.

Savjet je razmotrio i usvojio Informaciju o mogućim modelitetima zaštite vazdušnog prostora Crne Gore kada postane punopravna članica NATO i ovlastio ministra odbrane da sa partnerima usaglasi sve neophodne aktivnosti na uspostavljanju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore.

Sjednici Savjeta je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a prisustvovali su članovi Savjeta, predsjednici Skupštine i Vlade Ivan Brajović i Duško Marković.

Sjednici Savjeta su, po pozivu, prisustvovali ministri odbrane i unutrašnjih poslova Predrag Bošković i Mevludin Nuhodžić, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić, direktor Uprave policije Slavko Stojanović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić.

Bonus video: