Minić: Spriječiti održavanje nezakonite skupštine Ljekarske komore

Ona je dodala da se od davne 1996. godine, kada je osnovana Komora, postupak biranja "protivzakonito sprovodio po ličnoj volji i izboru Đoka Jočića i dosadašnjih direktora, bez organizovanja slobodnog glasanja doktora u javnim zdravstvenim ustanovama"
93 pregleda 1 komentar(a)
Valentina Minić, Foto: Demokrate
Valentina Minić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 12.01.2017. 12:28h

Poslanica Demoratske Crne Gore Valentina Minić pozvala je Ljekarsku komoru Crne Gore, Ministarstvo zdravlja i Osnovno državno tužilaštvo da spriječe "nezakonitu Skupštinu LJKCG"

"Pozivam Ljekarsku komoru Crne Gore, Ministarstvo zdravlja, kao i Osnovno državno tužilaštvo da hitno reaguju i spriječe nezakonitu Skupštinu LJKCG koja se planira održati krajem ovog mjeseca, te na taj način prekinu dvodecenijski nezakonit rad LJKCG, na čelu sa nelegitimnim predsjednikom, dr Đokom Jočićem, za kojeg se osnovano sumnja da je nizom krivičnih djela (zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad, falsifikovanje službene isprave) za koja ga tereti Sindikat, nanio nepopravljivu štetu crnogorskim doktorima medicine, uskraćujući im preko partijskih direktora JZU statutarno pravo (član 17 Statuta LJKCG) da biraju i budu birani za delegate u Skupštini LJKCG, što za 20 godina nikada nije sprovedeno u djelo", kazala je Minić.

Ona je dodala da se od davne 1996. godine, kada je osnovana Komora, postupak biranja "protivzakonito sprovodio po ličnoj volji i izboru Đoka Jočića i dosadašnjih direktora, bez organizovanja slobodnog glasanja doktora u javnim zdravstvenim ustanovama."

"S obzirom da je članom 121 stav 4 Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano da kontrolu i zakonitost rada LJKCG vrši Ministarstvo zdravlja, Šegrt je bio dužan da po saznanju za nezakonitosti u radu Komore preduzme zakonom propisane mjere, kako bi zloupotrebe spriječio. Međutim, umjesto da spriječi, Šegrt, koji je bio upoznat, između ostalog, i sa dvogodišnjim radom LJKCG van mandata koji je istekao 28. januara 2015, a koji je predsjednik Komore Đ. Jočić sam sebi produžio, na to gleda širom zatvorenih očiju. Šegrt je čak imao smjelosti da krivična djela partijskog kolege opravda usred Skupštine Crne Gore, kroz odgovor u pisanoj formi na poslaničko pitanje 30. maja 2016. godine vezano za ovu temu, ističući kako je iracionalno poštovati zakonske odredbe u periodu čekanja izmjena istog. Tako se i Šegrt zasluženo našao u krivičnoj prijavi Sindikata doktora medicine, koji ga tereti za krivična djela: zloupotrebu službenog položaja (član 416), nesavjestan rad u službi (član 417) i protivzakoniti uticaj (član 422 KZCG)", kazala je Minić.

Minić zbog, "skandalozne zdravstvene afere," poziva gore navedene institucije da omoguće legitimno glasanje u DZ Nikšic, Bolnici Nikšić, DZ Bijelo Polje, DZ Herceg Novi, DZ Pljevlja i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, te na taj način omoguće doktorima ovih zdravstevnih ustanova njihovo statutarno pravo da biraju i budu birani za delegate u Skupštini LJKCG, što je po prvi put, kazala je Minić zbog medijskog pritiska, donekle ispoštovano u drugim javnim zdravstvenim ustanovama.

"Takođe, pozivam ODT da radi svoj posao i odgovori na krivičnu prijavu Sindikata od 11.10.2016. godine protiv Jočića i Šegrta. Ministra Hrapovića takođe pozivam da reaguje, kako i on ne bi završio u krivičnoj prijavi, jer je 18. decembra 2016. godine dopisom Sindikata o svemu detaljno obaviješten. Ukoliko po hitnom postupku ne spriječite navedene nezakonitosti, osjetiću se obaveznom, kao doktorica i poslanica Demokrata, da o svemu upoznam pregovarački tim Evropske unije zadužen za poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i poglavlje 28 (Zaštita potrošača i zdravlja), čime bi bili direktno odgovorni za štete nastale kako po doktore, građane i zdravstveni sistem, tako i po evropski put Crne Gore. Zbog ovakvih, svijetu nepoznatih i nazamislivih afera koje svako malo pogađaju našu anemičnu zemlju i obespravljene medicinske heroje, koji masovno odlaze iz visokopolitizovanog zdravstva Crne Gore, opasno i direktno svojim nečinejnjem prijetite, ne samo medicinskoj struci i nauci, već i zdravlju građana Crne Gore. Na kraju, što se tiče današnjeg odgovora gospodina Jočića na optužbe Sindikata, raduje me činjenica što će mu se, na osnovu našeg zahtjeva za pristup javnim informacijama, koji je danas upućen Ljekarskoj komori, pružiti prilika da dostavi dokaze - između ostalih, godišnje finansijske izvještaje od 2006. do danas, izvještaje o sprovedenim izborima i načinu biranja delegata Skupštine LjKCG od osnivanja iste, kao i izvještaje i zaključke eksternih kontrola Ministarstva zdravlja za posljednjih 10 godina, uključujući i ovu posljednju koju pominje u svojoj izjavi - te tako potkrijepi svoje prazne tvrdnje danas izrečene", zaključila je Minić.

Bonus video: