Stoku napajaju otapajući snijeg

Mještani pljevaljskih sela tvrde da su srećni jer makar imaju struje i ne sjede u mraku...
198 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.01.2017. 07:15h

Iako uobičajene za ovo doba godine, niske temperature stvorile su brojne problem stanovnicima najudaljenijih pljevaljskih sela.

Mještani tvrde da su se na vrijeme snabdjeli dovoljnim količinama hrane i ogreva, ali da im najviše glavobolje zadaju neočišćeni ili slabo očišćeni putevi i nedostatak vode.

Zbog niskih temperatura vodotoci su oslabili i uglavnom zamrzli.

Sa strujom za sada nemaju problema.

U telefonskom razgovoru, predsjednik Mjesne zajednice Bobovo Neđeljko Ćirković kazao je da u tom selu udaljenom od grada 50 kilometara stanovnici najviše problema imaju sa vodom.

“Mnoga izvorišta su zaledila pa je problem kako napojiti stoku. Očekujemo da čistači stignu u selo kako bi se đaci i studenti koji su za praznike došli kući mogli da se vrate. Na svu sreću snijega nema mnogo, uglavno je visina od 30 do 50 centimetara. Problem je mećava koja zamete puteve i na pojedinim mjestima stvara smetove visine i do metar i po. Ipak, nije ometala normalno funkcionisanje elektromreže, pa stanovnici seoskih mjesnih zajednica mogu da gledaju televiziju, imaju komunikaciju sa svijetom telefonima i ne sjede u mraku”, ističe Ćirković.

U Bobovu živi oko 220 stanovnika.

Predsjednik Mjesne zajednice Kozica Dragan Gačević kaže da su pojedina domaćinstva ostala bez vode pa stoku napajaju otapajući snijeg. U toj mjesnoj zajednici stalno živi 52 domaćinstva sa 163 stanovnika.

Prema njegovim riječima, put je očišćen do seoske škole ali na putu nema proširenja pa je otežano mimoilaženje vozila.

Stanovnik Bukovice Gligorije Topalović rekao je da su spremno dočekali zimu, ali da su ekstremno niske temperature zaledile vodu, što stvara najveći problem mještanima sela.

Kaže da je put je očišćen do centra mjesne zajednice ali ne i do zaseoka.

U toj mjesnoj zajednici u 80 domaćinstva živi oko 200 stanovnika.

U Premćanima je ista situacija, kaže Simeun Rondović. Čistač u Vaškovo i Premćane još nije dolazio. Vode su uglavnom zaledile. U 40 staračkih domaćinstava u mjesnoj zajednici Krupice žive oko 80 stanovnika.

Čiste do bolesnih, ali i onih što slave

U preduzeću za održavanje puteva kazali su da je njihova mehanizacija 24 sata na terenu i tvrde da su očistili preko 80 odsto lokalnih puteva.

Prioritetno se čist putevi prema selima u kojima je bilo smrtnih slučajeva a takođe mašine preduzeća Lokalani putevi angažovane su na čišćenju puteva do kuća bolesnih starih i nemoćnih ili porodica koje su obilježavale krsne slave.

Trenutno se na terenu nalaze dva traktora sa nožem, dva kamiona sa nožem, tri utavrne mašine i jedan grejder a zaposleni i pored polarnih temperatura svakodnevno intervenišu na mehanizaciji i na taj način uspjevaju da održe mašine u pogonu.

Bonus video: