Ice climbing u Zelenici

Članovi PK Subra iz Alpinističko-speleološkog odsjeka Nikola i Danilo Brajović, Dejan Verigo i Igor Mareš, i Janko Gardović iz AK Niskogorci na temperaturi od minus 5 stepeni , penjali su se uz 30 mETARA visok vodopad
122 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2017. 15:00h

Ekstremno niske temperature posljednjih dana zaledile su mnoge vodotokove u zaleđu Herceg Novog. Danas je i more kod Igala bilo mjestimično zaleđeno.

I potok Sopot u zeleđu Zelenike sa preko deset vodopada visine od 10 do 70 metara zaledio je i postao idealan poligon za penjanje u ledu - ice climbing.

Članovi PK Subra iz Alpinističko-speleološkog odsjeka Nikola i Danilo Brajović, Dejan Verigo i Igor Mareš, i Janko Gardović iz AK Niskogorci na temperaturi od minus 5 stepeni , penjali su se uz 30 mETARA visok vodopad.

Dejan Verigo ne pamti da su vodotoci bili ovako zaleđeni i ovo je prvi put da su se članovi Subre oprobali i u ovoj disciplini koja zahtjeva i specijalnu opremu i obuku.

"Ovakvi prizori uobičajeni su na planininma na visinama od preko 3.000 metara. To je i turistički valorizovano, pa je da bi ste se penjali po zaleđenim stijenama i vodotocima, uz adekvatnu opremu i odobrenje, potrebno to i platiti”, objašnjava Danilo Brajović.

"Malo je ljudi koji pamte ovako hladne dane kod nas na primoriju", kaže Danilo , ali ističe da je za njih donijelo i neočekivano zadovoljstvo i novo iskustvo.

Penjanje u ledu (ice climbing) je alpska disciplina koja obuhvata penjanje strmih ledenih formacija -vodopada, stijena i litica čije su površine pokrivene ledom, za šta se koriste specijalne alpinističke alatke za led. Osim prirodnih, postoje i vještački ledopadi koji se prave zbog nekog takmičenja.

Galerija

Bonus video: