Sindikat doktora: Stanković da urgira da se Jočić što prije sasluša

„Od nastanka Ljekarske komore, umjesto na izborima, članove Skupštine Komore postavljaju direktori zdravstvenih ustanova, čime su doktori medicine onemogućeni da biraju i budu birani u organe Komore“, saopštila je predsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore, Milena Popović Samardžić
252 pregleda 6 komentar(a)
Đoko Jočić, Foto: Luka Zeković
Đoko Jočić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.01.2017. 13:40h

Sindikat doktora medicine zatražio je od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da urgira kod osnovnog državnog tužioca da što prije sasluša predsjednika Ljekarske komore, Đoka Jočića, protiv kog su podnijeli dvije krivične prijave.

Sindikat doktora medicine je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnio dvije krivične prijave protiv Jočića.

Prvom krivičnom prijavom prijavili su zloupotrebu službenog položaja predsjednika Komore koji je, kako navode, protivpravno koristio svoj položaj i ovlašćenja tako što je prekršio odredbe Statuta Komore jer nije raspisivao niti sprovodio izbore za članove Skupštine Komore i tako teže povrijedio prava doktora medicine.

„Od nastanka Ljekarske komore, umjesto na izborima, članove Skupštine Komore postavljaju direktori zdravstvenih ustanova, čime su doktori medicine onemogućeni da biraju i budu birani u organe Komore“, saopštila je predsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore, Milena Popović Samardžić.

Kako je navela, zloupotreba služenog položaja predsjednika Komore ogleda se i u tome što je mandat trenutnom sastavu Komore istekao 28. januara 2015. godine.

„Međutim, umjesto raspisivanja novih izbora za delegate u Skupštini Komore Jočić sam je sebi produžio mandat za još dvije godine, iako ova mogućnost nije predviđena Statutom niti Zakonom. O svemu navedenom ODT Podgorica upoznato je krivičnom prijavom koju smo podnijeli 11. oktobra 2016. godine“, dodala je Popović Samardžić.

Prema njenim riječima, kako ODT Podgorica nije blagovremeno reagovalo i ispitalo navode iz prve krivične prijave predsjednik Komore nastavio je sa nezakonitim postupanjem.

„Stoga smo 27. decembra 2016. godine protiv istog lica podnijeli novu krivičnu prijavu za srodno krivično djelo, falsifikovanje službene isprave iz člana 414 KZ“, navode iz Sindikata.

Nakon podnošenja prve krivične prijave, dodaje Popović Samardžić, iz Ljekarske komore upućen je poziv da se izaberu članovi Skupštine Komore, a kako Komora nije donijela Pravilnik o održavanju izbora došlo je do ozbiljnih neregularnosti u dijelu zdravstvenih ustanova u kojima su članove Skupštine opet postavljali direktori zdravstvenih ustanova.

„Ljekarska komora 19. decembra 2016. godine zakonito i nezakonito izabranim članovima Skupštine Komore proslijeđuje dopis broj: 671 od 19. decembra kojim se članovi Skupštine obaviještavaju da je Izborna Skupština zakazana za 29. decembar“, kazala je Popović Samardžić.

Kako je, navodi ona, dopis bio pečatiran ali bez potpisa, kontaktirali su predsjednicu Skupštine Ljekarske komore Agimu Ljaljević, koja ih je obavijestila da nije sastavila predmetni dopis, kao i da nije sazvala Izbornu Skupštinu, niti je ikada ranije rukovodila radom Skupštine.

„Ovo znači da su sve sjednice Skupštine sazvane i održane bez znanja i prisustva Predsjednika Skupštine Komore, kao i da je dopis od 19. decembra 2016 godine sačinjen bez znanja i pristanka ovlašćenog lica čije ime je navedeno u spornom dopisu“, kazali su iz Sindikata.

Na kraju, kako dodaju, predsjednik Komore je za šestu tačku dnevnog reda Izborne Skupštine odredio „donošenje odluke o usvajanju Statuta i Pravilnika o izdavanju, obnovi i oduzimanju licence“, dok je za osmu tačku dnevnog reda odredio „izbor Izvršnog odbora - predsjednika i zamjenika Ljekarske komore“.

To, pojašnjava Popović Samardžić , pravno-tehnički znači da Predsjednik Komore planira da se Izborna Skupština sprovodi po odredbama starog Statuta do tačke 6, dok će se nakon tačke 6 primjenjivati odredbe novog Statuta, koji će biti usvojen tačkom 6.

„Ovo se potvrđuje i dopisom od 25. oktobra 2016. godine kojim su članovi Skupštine dobili instrukciju da dostave prijedloge kandidata za Izvršni odbor Komore shodno teritorijalnom principu, a koji princip nije predviđen važećim Statutom (Sl. List CG br. 51/2011), već nacrtom novog Statuta“, rekla je ona.

Popović Samardžić je saopštila da je takvo postupanje očigledno u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore jer i u slučaju usvajanja novog Statuta, isti može početi sa važenjem tek protekom osam dana od dana objavljivanja u Službenom listu, nikako na sjednici Izborne Skupštine.

„U Ljekarskoj komori Crne Gore dešavaju se brojne nezakonitosti zbog kojih Vas molimo da urgirate kod Osnovnog državnog tužioca da u hitnom postupku, prije nastanka dodatne štete, sprovede izviđajne radnje i sasluša prijavljeno lice, koje svojim nesavjesnim postupanjem u vršenju službe ugrožava jednu od najznačajnijih profesija, a usljed čega može nastupiti nepopravljiva šteta po pravni poredak Crne Gore“, navela je Popović Samardžić u dopisu Stankoviću.

Bonus video: