Da vrtić djeci bude drugi dom

U septembru prošle godine su dobili Nagradu oslobođenja Nikšića, a nedugo zatim i najveće državno priznanje „Oktoih“...
211 pregleda 0 komentar(a)
JPU Dragan Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
JPU Dragan Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.01.2017. 20:31h

Godina koje se završila za JPU “Dragan Kovačević“ iz Nikšića bila je više nego uspješna.

U septembru su dobili Nagradu oslobođenja Nikšića, a nedugo zatim i najveće državno priznanje „Oktoih“.

Radmila Backović, direktorica ustanove već sedam godina, kazala je za “Vijesti” da su nagrade koje su dobili samo dodatni vjetar u leđa da nastave istim tempom, na zadovoljstvo djece i roditelja.

“Najbolji pokazatelj naše uspješnosti nijesu nagrade, nego djeca koja pohađaju ovu ustanovu. Naša djeca pohađaju predškolsku ustanovu kao da je škola. Nemamo neopravdanih. To je najbolji pokazatelj da ljudi koji ovdje rade, nastavni i nenastavni kadar, rade svoj posao kako treba i čine sve da naša ustanova djeci bude zaista drugi dom”, kazala je Backović.

U sklopu JPU “Dragan Kovačević” radi 19 vaspitnih jedinica sa preko 1.700 djece, a od septembra su u dva vrtića i sedam predškolskih grupa pri školama počeli sa trosatnim popodnevnim programom koji besplatno pohađa preko 500 predškolaca.

“Prije sedam godina u svim nivoima u vrtićima je bilo obuhvaćeno 33 odsto djece iz Nikšića, a sada je to 48 odsto. Do 2020, do kada je planirano da traje kampanja ‘Svi u vrtić’, koju sprovodi Ministarstvo prosvjete, vjerujem da ćemo u Nikšiću stići do 95 odsto djece koja idu u vrtić”, uvjerena je Backović.

Za nagrade, grada i države, preporučili su ih, smatra ona, kvalitetan rad sa djecom, kao i mnogi programi koje sprovode.

“Za zadnjih sedam godina, od kada sam na čelu ustanove, dobili smo devet novih objekata. Gledali smo da ispoštujemo normative rada u predškolskim ustanovama i da vaspitači mogu da rade sa onoliko djece koliko je po normativu kako bi mogli da daju maksimum od sebe. Radili smo stalno na edukaciji vaspitača”, kazala je direktorica JPU “Dragan Kovačević”.

Predstoji im da do kraja implementiraju ISO standard, kao i implementacija Montesori programa, sa kojim su, u septembru, počeli u jednom vrtiću, u ostalima sporadično, a od septembra ove godine biće zastupljen u vaspitnim jedinicama.

“Na nacionalnom savjetu smo prije dvije godine dobili prolaz da pilotiramo sa tim programom, a krajnja implementacija bi trebalo da bude u maju. Već od septembra se nadamo da Nikšić može da bude centar za edukaciju ostalih predškolskih ustanova iz Crne Gore, zajedno sa Filozofskim fakultetom sa kojim smo potpisali sporazum vezan za Montesori pedagogiju”, objasnila je Backović.

Prvi vrtić u Nikšiću osnovan je 1950. godine.

Istorija, tradicija, kao i dobijene nagrade samo su, kazala je Backović, satisfakcija više za bolji i kvalitetniji rad.

“Moramo se i ubuduće pripremati za današnje dijete koje je jako zahtjevno i koje nas negdje prevazilazi sa svojim osobenostima. Ono se prosto rađa tako da sve zna, pa se i mi stalno pripremamo i edukujemo”, kazala je Backović.

Bonus video: