Polomljeni plastenici u Zeti i Malesiji, uništeni i rani usjevi

Polomljeni plastenik na području Malesije, šteta i na usjevima na otvorenom
52 pregleda 0 komentar(a)
plastenici, Zeta, Foto: Boris Pejović
plastenici, Zeta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.01.2017. 18:33h

Sjeverni vjetar olujne jačine, koji je prethodnih dana duvao, pričinio je veliku štetu na plastenicima na području Zete i Malesije.

Pored štete na plastenicima, uništeni su zbog velike hladnoće i brojni rani usjevi, koje su poljoprivrednici već pripremali za tržište.

Poljoprivredniku iz Zete Žaru Marašu vjetar je pokidao najlon na dva plastenika od po 1.200 kvadrata.

“U jednom plasteniku imao sam blitvu, a drugi je bio rasadnik. Sve je uništeno. Pored toga, zbog ekstremne hladnoće, uništeni su mi i zasadi koji su bili napolju, a koje sam trebao brzo da pripremim za tržište. To su pori luk, kelj...”, kazao je Maraš.

On je istakao da mu je šteta sigurno 12 hiljada eura, a da plastenici nijesu bili osigurani.

“Osiguranje nama poljoprivrednicima jednostavno se ne isplati. Bolje bi bilo da nam se omogući da možemo da podignemo kredit i na taj način eventualno pokrijemo štetu”, kazao je Maraš.

Poljoprivredniku iz Malesije Davidu Camaju vjetar je uništio plastenik od hiljadu kvadrata u kojem je bila rana salata, a veliku štetu je pretrpjeli su i zasadi kupusa u otvorenom i zatvorenom.

“Imam preko stotinu tona kupusa, šteta je velika, preko deset hiljada eura sigurno. Nije prvi put da mi se to desilo, kada mi je vjetar pričinio veliku štetu prije nekoliko godina na plasteniku od pet hiljada kvadrata, tadašnji ministar

Tarzan Milošević obećao je da će mi država pomoći, ali ni centa nijesam dobio”, kazao je Camaj.

On je istakao da se zbog toga neće ni žaliti nikome.

“Uložio sam dosta novca, ali jednostavno ne znam da li bi bilo ikakve pomoći nadležnih da im se obratim”, kazao je Camaj.

Bonus video: