Bar: "Adria" o ljudima na margini društva

0 komentar(a)
Udruženje Adria, okrigli sto OSI, Foto: Radomir Petrić
Udruženje Adria, okrigli sto OSI, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 03.12.2018. 16:10h

Udruženje "Adria“ koje brine o osobama sa smetnjama u razvoju obilježilo je danas Svjetski dan osoba sa invaliditetom (OSI) okruglim stolom "Ljudi na margini-položaj odraslih osoba sa smetnjama u razvoju u Baru“ koji je okupio predstavnike lokalne uprave, Doma zdravlja Bar i barskog Centra za socijalni rad.

Na okruglom stolu je zaključeno da je u Baru ovom gradu neophodno otvoriti dnevni boravak i kontrolisano stanovanje za osobe sa smetnjama u razvoju, ali i za starije sugrađane, da treba razviti adekvatne službe podrške za ova lica, te da se srodne nevladine organizacije iz ove oblasti povezuju radi zajedničkih aktivnosti na prevazilaženju problema.

"Dnevni boravak sa kontrolisanim stanovanjem rasteretio bi i domove za stare koji su pored Komanskog mosta jedina mjesta u koja se upućuju oni koji nemaju svoje porodice, a već imamo slučajeve da nam se obraćaju roditelji lica sa smetnjama u razvoju, koji se brinu šta će biti sa njihovom djecom kada oni odu. To pitanje postavljaju sebi svi roditelji koji su u ovakvoj situaciji", rekla je na okruglom stolu Marta Anđelić, predsjednica "Adrie" koja u Baru radi 17 godina.

Bonus video: