Evropski parlament opet traži zaštitu ulcinjske Solane

Studija na koju se poziva EP završena je krajem septembra 2017. godine
0 komentar(a)
Solana, Foto: Savo Prelević
Solana, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2018. 10:50h

Rezolucijom o Crnoj Gori usvojenom 29. novembra, Evropski parlament (EP) ponovo je pozvao Vladu da zaštiti ulcinjsku Solanu, u skladu sa preporukama Studije koju je finansirala EU.

Zaštitu na nacionalnom i međunarodnom niovu, EP je tražio već tri puta.

Studija na koju se poziva EP završena je krajem septembra 2017. godine i, kako su kazali iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), trebalo je čak godinu da Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) dostavi informaciju Vladi o finalizovanom projektu i njenim zaključcima studije.

U međuvremenu je, podsjećaju iz CZIP-a, proces zaštite praktično obustavljen na 12 mjeseci - bez vidljivog razloga.

“Kako je studija konačno poslata Opštini Ulcinj na dalje postupanje, pitanje je šta će se dalje dešavati sa Solanom, pošto je u informaciji Vlade posebno apostrofiran problem vlasništva za koji je na 4. Međunarodnoj konferenciji sam ministar (Pavle Radulović) tvrdio da ne predstavlja problem daljoj zaštiti lokaliteta”, kazala je Jovana Janjušević iz CZIP-a.

Podsjeća da i Vlada, ali i studija EU, naglašavaju da pitanje vlasništva nad zemljištem i sporovi oko tog prava imaju daleko najveći uticaj i posljedice za usvajanje Odluke o proglašenju ulcinjske Solane zaštićenim područjem.

“Privredni sud je dao tumačenje po kojem se, između ostalog, sve aktivnosti koje se odnose na zaštitu područja ne mogu preduzimati bez saglasnosti suda i stečajnog upravnika, s obzirom na to da se nad AD ‘Solana Bajo Sekulić’ vodi stečaj u toku kojeg su sve odluke u vezi sa pravima i imovinom dužnika u nadležnosti Privrednog suda. Iz toga se zaključuje da će za proglašenje zaštite biti potrebno pribaviti i mišljenje Privrednog suda, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti prirode”, kazala je Janjuševićeva.

Bonus video: