Kanalizacija za čisto more u Baru

Rješavanje vodovodno-kanalizacionih problema u Sutomoru u 2017. obuhvata i ovakav sistem u ulici koja vodi od rive do Sirene Marte, pa do do Golog brda i ulici pored bivšeg igrališta
225 pregleda 5 komentar(a)
Bar, Foto: Radomir Petrić
Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 05.01.2017. 18:11h

Investicioni ciklus u Baru vrijedan je 8,5 miliona eura i treba da bude završen do februara 2018. godine, rekao je predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić.

On je kazao da je težište radova na vodovodno-kanalizacionoj mreži.

Gradonačelnik Bara napomenuo je da bez tih ulaganja nema ni kvalitetnog snabdijevanja vodom, “niti čistog mora”.

“U Sutomoru su završeni radovi na podvodnom podmorskom ispustu dugom 1.040 metara, te radovi na potisnoj stanici Botun. Kreću radovi na spajanju te stanice sa podvodnim ispustom, a u toku su radovi na novom kanalizacionom kolektoru koji ide prema Inexu, gdje se istovremeno mijenjaju azbestne vodovodne cijevi. Izvođač radova od 9. januara uvodi još tri radne grupe, pa će se na Obali Iva Novakovića u Sutomoru raditi 24 časa dnevno u tri smjene. Kraj radova je do maja, kada se planira ispitivanje sistema”, kazao je Srzentić.

Rješavanje vodovodno-kanalizacionih problema u Sutomoru u 2017. obuhvata i ovakav sistem u ulici koja vodi od rive do Sirene Marte, pa do do Golog brda i ulici pored bivšeg igrališta.

U sklopu istog projekta koji je finansiran kreditom KFW banke, u Baru sljedećeg ponedjeljka počinje ugrađivanje električnih i mehaničkih instalacija na rezervoaru Šušanj 2 koji treba da pokrije visinske kote Zone 2, koje karakteriše otežano vodosnabdijevanje tokom ljeta.

U Bjelišima su završeni radovi na kanalizaciji, i to naselje će biti spojeno sa kanalizacionim krakom od nadvožnjaka prema kružnoj raskrsnici kod diskonta Laković.

“Od tog mjesta kanalizacioni kolektor i vodovodna mreža kreću prema raskrsnici kod Tri kule, pa prema Vatrogasnom domu i ulaze u Makedonsko naselje gdje ćemo takođe zamijeniti stare azbestne cijevi. Od kružnog toka kod Lakovića kanalizacioni krak ide prema Staroj raskrsnici, a jedan takav krak proći će i od Tomanisa kroz Polje do Željezničke pruge. Ti radovi treba da budu završeni do februara 2018.”, dodao je Srzentić.

Prema njegovim riječima, Direkcija za saobraćaj završava projekat puta Kamenički most - Biskupada - Tuđemili - Sutorman - Virpazar, a Sekretarijat za imovinu, zastupanje i investicije treba da obnovi put u Ilinu od kafane Pod lozom do željezničkog stajališta.

Još pritiskaju stari dugovi

“Finansijska situacija u Opštini Bar je konsolidovana, jedina barijera koja nas može iznenaditi su sudski procesi iz prošlosti. U 2016. smo isplatili sve lične dohotke, isplatili i regres za 2010. što je bila zakonska obaveza opštinskog rukovodstva iz 2011”, kazao je Srzentić juče.

Bonus video: