Medenica: Plate sudijama osnovnih sudova ne smanjivati

Medenica je rekla, da nije, svjesna primanja ostalih korisnika budžeta pogotovo državnih službenika i administacije, "digla" glas protiv Vladinih mjera zbog smanjena plata sudijama u sudovima viših istanci računajući i Vrhovni
134 pregleda 14 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.01.2017. 12:16h

Zarade sudija osnovnih sudova ne bi trebalo smanjivati za osam odsto kako je to predviđeno Vladinim mjerama, jer oni podnose najveći teret, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.

Ona je kazala da Evropska povelja o sudijama, vidi visoku i stabilnu platu kao garant zaštite sudija od bilo kojeg vida koruptivnosti. Nadalje, sudijske plate ne smiju biti umanjivane kroz mjere Vlade i njihovu fiskalnu politiku, radi održivosti i fiskalne konsolidacije budžeta.

Medenica je rekla, da nije, svjesna primanja ostalih korisnika budžeta pogotovo državnih službenika i administacije, "digla" glas protiv Vladinih mjera zbog smanjena plata sudijama u sudovima viših istanci računajući i Vrhovni.

"Ali jesam problematizovala smanjene zarada sudijama osnovnih sudova jer će oni smanjenjem za osam odsto, primati mnogo manje nego po starom zakonu. Tu kategoriju sudija, koji podnose najveći teret, treba izdvojiji iz Vladinih mjera", kazala je Medenica u intervjuu agenciji Mina.

Ona je ocijenila da svakodnevno postoji permanentna politizacija postupka u vezi sa događajem oko stvaranja kriminalne organizacije u svrhu terorističkog djelovanja u pokušaju.

"Ako je tako onda je normalno zaključiti da će sve dalje što se u procesu bude dešavalo, imati pažnju javnosti, a s obzirom na različite komentare viđenja postavke cijelog događaja, iskazuje se realna opasnost svojevrsnog pritiska na sami dalji tok sudskih procedura, ukoliko do njih dodje. To bi sve moglo uticati na odlučivanje sudije u koliklo dođe do podizanja optužnice, jer on tada sebe vidi, da je ključ svega", smatra Medenica.

Ona je kazala da će sudije u eventualnom procesu donijeti sudsku odluku a kakvu će ona imati refleksiju na sve što će se događalo, ostaje da se vidi.

"Ono što je do sada bila praksa je da se tako interesantna suđenje znaju izmjestiti iz sudnice na ulicu što želim spriječiti i omogućiti građanima da i oni budu u sudnici. Postaraću se da suđenje povodom tih optužbi ukoliko do njih dođe, budu direktno prenošena", kazala je ona.

Medenica je rekla da bi pozicija kamera u sudnici onemogućila, da se održi procesna disciplina i da se zaštite sve stranke u postupku jer nemaju adekvatne sudnice i obezbjeđenje koje bi moglo sa svim tim izazovima da se nosi.

"Sadržina sudskog postupka treba da ide u javnost, da bi se olakšalo prihvatanje sudske odluke. Ako svi građani budu upoznati izvorno sa načinom kako se dokazi prezentuju i njihovom sadržinom onda će i laička javnost moći da spozna razlog sudske odluke", kazala je Medenica.

Ona je objasnila da će razlozi biti javno objavljeni i da će mimo toga zahtijevati od sudije da, ukoliko postupak i optuženja budu nastavljeni, da odluke imaju i poseban sažetak.

"Sažetak prema širokoj javnosti sa jezikom koji nije pravnički nego lako razumljiv kako bi se znalo kojim se razlozima poveo sudija da donese takvu odluku", rekla je Medenica.

Ona je kazala da svaki građanin može osjetiti da postoji očigledan pritisak javnosti na sudije, ali da je to, kako je kazala, u dubokoj intimi svakog sudije kao profesionalca.

Medenica je kazala da se ne smije dozvoliti da, ako je predmet pred drugostepnim sudom na odlučivanje, da se uoči sjednice vijeća "danima piše i crta se buduća odluka".

Medenica je kazala da na sjeveru u kvanitetu i kvalitetu efikasnosti i efektivnosti prednjači osnovni sud u Rožajama

"Vrlo teško se sudije nose sa time. Prvo razmišljaju ne o sigurnosti svog posla jer on će donijeti zakonitu i pravičnu odluku, nego sigurnost svoje djece i familije", kazala je Medenica.

Ona je rekla da su se sudije do sada odupirali svim pritiscima ali da se dešava da traže izuzeće u određenim predmetima.

"Dio stranaka koji je nezadovoljan zna da podnese krivičnu prijavu protiv sudije što je odmah razlog za njegovo izuzeće u daljem postupanju", navela je Medenica.

Ona je navela da sada generalno ne bi mogla reći kakva je bila 2016. kao sudijska godina u odnosu na prošlu jer se u decembru najviše predmeta završava.

Ona je kazala da je ove godine u odnosu na prethodnu, odmjer priliva predmeta isti, a da je veći priliv parničnih i novih tužbi.

"Kao što su tužbe zaposlenih što poslodavac nije omogućio radnicima korišćenje pauze od pola sata za dnevni odmor i druge tužbi. Generalno to je na nivou od 150 do 160 hiljada predmeta koliko je svake godine u crnogorskim sudovima", rekla je Medenica.

Ona je objasnila da se efikasnost svakog suda mjeri po procentu završenih predmeta u odnosu na priliv, navodeći da bi ove godine trebalo da bude završeno više od 90 % od ukupnog priliva, odnosno do 75 odsto svih predmeta u radu, što je na nivou prošle godine.

Medenica je kazala da na sjeveru u kvanitetu i kvalitetu efikasnosti i efektivnosti prednjači osnovni sud u Rožajama.

"To je sud sa garniturom sudija, na čelu sa predsjednikom, koji je ogledni primjer kako treba svaki osnovni sud u Crnoj Gori da funkcioniše, da primjenjuje zakon i održava procesnu disciplinu i komunicira sa strankama", navela je Medenica.

Prema njenim riječima, dobar primjer je i Viši sud i Bijelom Polju koji završi sve predmete.

Govoreći o institut priznanja krivice, Medenica je kazala da će biti analizirana primjena tog instituta zbog ocjene pravičnosti i zakonitosti svakog prihvaćenog sporazuma

"Podgorički Viši sud ove godine postigao je značajne rezultate u rješavanju građanskih predmeta u drugom stepenu. Zaprimi se više od osam hiljada građanskih predmeta koji se moraju kroz drugostepeni postupak završiti pred višim sudom. Do kraja mjeseca završeno je oko sedam hiljada", navela je Medenica.

Ona je kazala da pojedini sudovi završavaju od 95 odsto pa do više od 120 odsto predmeta od priliva, kao što su Osnovni sud u Ulcinju, Apelacioni,Upravni, Vrhovni sud.

Medenica je rekla da treba pohvaliti i profesionalnu konsolidaciju Privrednog suda jer je kao specijalizovan značajan zato što se pred njim završavaju složeni pravni odnosi velikih korporacija, štite strane investicije, rješavaju određene ugovorne obaveza neplaćeni računi, stečajevi.

"Taj sud je doprinio da se status za određene velike privredne gigante kroz stečajni postupak na zakonit način definiše. Privredni sud je postigao značajne retultate i podiže kvalitet ukupnog crnogorskog sudstva", kazala je ona.

Medenica je kazala da je priliv predmet u Osnovnom sudu u Podgoriici u odnosu na prošlu godinu nešto veći, jer je to najveći sud u državi. "Što se tiče krivice tu je znatan pad je jer je tužilac preuzeo dio istrage".

"Vrhovni sud je ažuran godinama i jedan od lidera u odnosu na sve sudove u okruženju. Završimo preko 95 odsto svih predmeta koji su u radu, stim da završimo i ostatak predmeta zaključno sa martom i nikad ne ulazimo u drugi kvartal sledeće sudske godine sa bilo kojim predmetom iz prethodne", rekla je Medenica.

Ona je navela da stari predmrti imaju prioritet u radu kod svih sudova, da ih naziva "crvenim omotima".

"Svi će zaboraviti da smo završili 130 ili 140 hiljada predmeta, koliko se mora donijeti sudskih odluka, da su sve odluke urađene u zakonskom roku i da je pred dva viša suda izrečeno 672 godine zatvora , ako imamo dva tri predmeta koja se sude više godina. To stalno analizirano i to mora biti završeno", rekla je Medenica.

Ona je kazala da će na sastanku sa predsjednicima sudova posebna tačka dnevnog reda biti koliko ima predmeta starijih više od osam godine.

"Neka ih ima i tri pa je i to velika težina za sudove. Ne težina što se procesa tiče koliko stvaranje negativne percepcije koju će ti premeti nužno stvoriti kod građana Crne Gore u odnosu na efikasnost sudstva", ocijenila je Medenica.

Ona je rekla da očekuje da sudovi dostignu nivo prošlogodišnje efikasnosti, ali da je ove godine bilo objektivnih problema zbog primjene novih zakona koji usložnjavaju proceduru prijem novih sudija.

Govoreći o institut priznanja krivice, Medenica je kazala da će biti analizirana primjena tog instituta zbog ocjene pravičnosti i zakonitosti svakog prihvaćenog sporazuma.

"Ne treba sporazum da bude samo za pojedina krivična djela nego za sva za koja je zakon predvidio da se može sporazumijevati, odnosno da tužilac i optuženi mogu dogovarati uslove za sklapanje sporazuma", rekla je Medenica.

Ona je navela da je ponosna na izvještaj Evropske komisije, po kome je crnogorsko pravosuđe najviše napredovalo od svih zemalja kandidata, ali da je sudska grana vlasti živi sistem koji traži stalno angažovanje odgovornost, efektivnost i efikasnost.

Medenica je kazala da sada nijesu najbitnije ocjene EK koliko je bitna percepcije javnog mnjenja i zadovoljenje građana radom sudova i da će da rade na tome.

"Ocjene godi, ali imamo istraživanje gdje percepcija javnosti pokazuje i da je veći broj građana nezadovoljni radom sudova. Neće me ocjene povući i ja sebi neću apludarati za ocjenu EK nego se zabrinuti zbog uzroka negativnog perceocije građana i raditi sve da to bude otklonjeno", rekla je Medenica.

Upitana kako komentariše rezultate Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Medenica je ocijenila da je napredak ograničen.

Prema njenim riječima, nije samo Crna Gora u poziciji da može da ukaže na tu ograničenost.

"Nijedna jača država sa mnogi jačim mehanizmima otkrivanja ne može biti zadovoljna jer uvijek ima organizovanog kriminala i korupcije. Vidimo šta se dešava u državam EU sa jakim demokratijama, jer iza jednog terorističkog akta stoji i korupcija i organizovani kriminal", smatra Medenica.

Ona je kazala da su u Vrhovnom sudu duboko svjesni da za potpuni učinak rada sudova i očekivanu efikasnost moraju postojati dobri uslovi za rad.

Medenica je kazala da sudovi u Crnoj Gori nemaju dobre uslove pogotovo specijalizovani i Viši sud u Podgorici, ali da ima naznaka da će imati kvalitetan prostor u kome ćemo imati adekvatne uslove za rad.

"Nadam se da će Vrhovni, Apelacioni možda i Upravni i još neki djelovi sudskog sistema izmjestiti u jednu zgradu za koju već plediramo da je dobijemo za trajno korišćenje", kazala je Medenica.

Bonus video: