Kasumović i Ćetković dobitnici nagrade 3. januar

Dobitnicima će nagrade uručiti predsjednik Opštine Aleksandar Žurić na svečanoj sjednici Skupštine Opštine 3. januara
120 pregleda 5 komentar(a)
Moamer Kasumović, Foto: Screenshot (YouTube)
Moamer Kasumović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 01.01.2017. 10:38h

Direktorica JPU "Dušo Basekić" Ida Ćetković i glumac Moamer Kasumović dobitnici su nagrade "3. januar", najvećeg priznanja bjelopoljske Opštine.

Odluku je donio žiri u sastavu: Hilmija Franca, Biserka Bulatović, Vera Medojević, Svetislav Perišić, Ljubomir Zlajić, Izet Erović i Senaida Gušmirović.

Žiri ja u obrazloženju naveo da je Ćetković animirala sve relevantne državne subjekte kako bi sprovela u djelo epohalne poduhvate u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, višemilionske vrijednosti, koje svojim izgledom daju poseban sjaj prostoru.

"Svojom kreativnom energijom je u najvećoj mjeri stvorila uspješan kolektiv, koji je razvio mrežu predškolskih ustanova na seoskom i prigradskom području, otvarajući vrtiće u Sutivanu, Njegnjevu, Nedakusima, Rasovu, Zatonu, Tomaševu, Pavinom Polju ostvarujući prepoznatljive rezultate. U pedagoško-didaktičnom smislu, osavremenila je rad u grupama i uvela interaktivnu nastavu, a u segmentu rada profesiionalnog razvoja je angažovala eminentne spoljne saradnike iz države i okruženja organizujući kvalitetan rad u radionicama. Analizirajući postignuća učenika u osnovnoj školi, dolazi se do jasnih pokazatelja koji govore da je za uspjeh u školi bitan kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja, čemu je našoj opštini u najvećoj mjeri zaslužna vizionarska djelatnost Ide Ćetković", naveo je žiri.

Obrazlažući odluku o dodjeli priznanja Kasumoviću, žiri je zaključio da on svoju profesionalnu misiju ne obavlja samo i isključivo na polju glume, već se bavi i edukacijom glumaca.

"Kasumović je osnivač prvog "Kabaretskog pozorišta" u Sarajevu, kao i "Omladinskog film festivala", uspješno realizuje "Sarajevi film festival", kao i "Film Factory" školu mađarskog reditelja Bela Tarr-a. Dobitnik je značajnih priznanja i nagrada za najboljeg mladog glumca na Internacionalnom festivalu u Brčkom i Festivalu dramskih serija u Beogradu. Jedan je od najreferentnijih glumaca na prostoru BIH i bivše Jugoslavije, a njegov rad u žiriju je prepoznat učešćem na mnogim međunarodnim festivalalima u Crnoj Gori i MESS, a prepoznata je njegova uspješna humanitarna djelatnost u UNHCR-u. Kroz svoje zapažene umjetničke rezultate Moamer Kasumović, istovremeno, prenosi slavu našeg Bijelog Polja, te je žiri donio odluku o dodjeli Nagrade 3. Januar, jednom od najistaknutijih umjetnika glumačke profilacije sa ovih prostora", saopštio je žiri.

Dobitnicima će nagrade uručiti predsjednik Opštine Aleksandar Žurić na svečanoj sjednici Skupštine Opštine 3. januara.

Žiri je donio odluku da se odrekne svog dijela naknade za rad u korist liječenja dvanaestogodišnje Anđele Petrović iz Kotora kojoj su sredstva potrebna za liječenje teške bolesti na klinici u Njemačkoj.

Bonus video: