Vuković: Korišćenje sredstava iz IPA fondova u cilju realizacije razvojnih potencijala Podgorice

Orav se posebno interesovao za funkcionisanje ženskog paviljona u okviru Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, koji je takođe finansiran iz sredstava Evropske unije
52 pregleda 0 komentar(a)
Aivo ORav, Ivan Vuković, Foto: Glavni grad
Aivo ORav, Ivan Vuković, Foto: Glavni grad
Ažurirano: 04.12.2018. 14:18h

Značajno veće korišćenje sredstava iz IPA fondova u cilju realizacije razvojnih potencijala Podgorice biće u fokusu saradnje Glavnog grada i Delegacije Evropske unije u narednom periodu, zaključeno je na današnejm sastanku gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i ambasadora Aiva Orava sa saradnicima.

Vuković je saopštio da Glavni grad već preduzima prve korake u tom pravcu formiranjem Odjeljenja za međunarodnu saradnju, kao i posebnog tima koji će se baviti osmišljavanjem i kandidovanjem projekata.

"Moramo da obezbijedimo više sredstava iz EU fondova, jer ne možemo sami da finansiramo sve što je neophodno realizovati u Podgorici. Zato računamo na vašu podršku, ne samo finansijsku, već i tehničku, u smislu pripreme našeg tima za pisanje i implementaciju projekata", rekao je Vuković.

Orav je istakao da se Glavni grad pokazao kao dobar i konstruktivan partner, ocjenjujući da je izuzetan uspjeh to što je od oko 35 miliona eura pomoći, koliko u prosjeku EU godišnje dodijeli Crnoj Gori, uspio da 10,2 miliona eura dobije za finansiranje najznačajnijeg projekta u gradu – izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Glavni grad je do sada realizovao pet projekata za koje je od Evropske unije dobio sredstva u iznosu od oko 1,2 miliona eura, a u toku je i realizacija projekta turističke valorizacije arheološkog nalazišta Duklja i vodnih staza u Podgorici, u vrijednosti od 200.000 eura.

Orav se posebno interesovao za funkcionisanje ženskog paviljona u okviru Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, koji je takođe finansiran iz sredstava Evropske unije.

Sagovornici su se složili da se u narednom periodu produbi i saradnja Glavnog grada sa EU info centrom, kao i da se ohrabre građani Podgorice da u njemu potraže informacije o mogućnostima za finansiranje različitih projekata i ideja.

Orav je ocijenio da je Podgorica sjajan grad za život, a Vuković ga je upoznao sa projektima koji se trenutno realizuju ili pripremaju u cilju kreairanja još boljih životnih uslova, poput povećanja zelenih površina u gradu, pospješivanja upotrebe bicikala za prevoz i rekreaciju, izgradnje solarne elektrane, otvaranja Centra za kometencije, kao i realizaciju drugih projekata za smanjenje nezaposlenosti.

On je pozvao Orava da ohrabri privatne investitore iz zemalja Evropske unije, da ulažu kako u Podgoricu, tako i u cijelu Crnu Goru.

Kada je riječ o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, Vuković je ocijenio da je kvalitet tog procesa, odnosno podizanje odgovornosti i mijenjanje crnogorskog društva tokom njega, mnogo važniji od rokova za njegovo okončanje.

Bonus video: