Herceg Novi: Kulturni biznis inkubator

Iz Javnih ustanova “Herceg fest” i “Muzej i galerija”, opštinskog Sekretarijata za kulturu i Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, uvjeravaju da volja i želja za saradnjom postoji, te da će svako u okviru svojih i zakonskih mogućnosti, učiniti koliko može na pomoći nezavisnim umjetničkim stvaraocima
83 pregleda 0 komentar(a)
MANKS, Foto: PR Opština Herceg Novi
MANKS, Foto: PR Opština Herceg Novi
Ažurirano: 27.12.2016. 14:12h

Nezavisni umjetnici u Herceg Novom ocijenili su na a forumu koji je održan u bivšem motelu Dubrava, da je “grad od kulture “zreo” za uspostavljanje kulturnog-biznis inkubatora, mjesta u kojem bi umjetnici imali prostor za stvaranje i izlaganje svojih dijela”.

Forum pod nazivom “Gdje je prostor za saradnju donosilaca odluka i aktera koji djeluju nezavisno od javnih/državnih i kulturnih institucija u Herceg Novom?”, - održan u okviru manifestacije “12h re:hub” organizovala je Mreža aktera nezavisne kulturne scene ( MANKS) Herceg Novog, neformalna organizacija udruženja i pojedinaca koji rade na polju umjetnosti i kulture. Jedan od ciljeva djelovanja MANKS-a je stavljanje devastiranih javnih prostora u službu građana i nezavisne kulture, po ugledu na primjere iz razvijenih sredina u kojima su takvi prostori podignuti na nivo značajnih resursnih i kulturnih centara.

Predstavnici NVO sektora su iznijeli probleme sa kojima se suočavaju u toku realizacije svojih aktivnosti, sa akcentom na nedostatak prostora za rad.

Iz Javnih ustanova “Herceg fest” i “Muzej i galerija”, opštinskog Sekretarijata za kulturu i Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, uvjeravaju da volja i želja za saradnjom postoji, te da će svako u okviru svojih i zakonskih mogućnosti, učiniti koliko može na pomoći nezavisnim umjetničkim stvaraocima.

Ističu problem “neupućenosti nevladinog sektora u zakonske procedure i tokove, kao i na potrebu za daljom edukacijom nevladinog sektora o načinima apliciranja za sredstva i pomoć od zvaničnih institucija”.

MANKS je organizovao 12 sati kulturnog programa u prostorijama motela “Dubrava”: koncerte, izložbe, čitanje poezije, DJ sesije.

Bonus video: